fb
Ревюта

„Лара“ – това е жената!

6 мин.

На 20 септември в хотел „Маринела“ се проведе официалното представяне на първата книга на чаровната Ния Йотова. От издателство „Софтпрес“ се бяха погрижили за чудесната организация, а освен самата авторка, съпругът ѝ и две от най-близките ѝ приятелки също имаха главни роли в събитието. То със сигурност не премина под простичкия знаменател на обикновено литературно четене. Просторната зала беше изпълнена с близки и познати, дошли да поздравят Ния, както и с такива като мен – читатели, на които им беше интересно да разберат коя е жената, дала живот на необикновената българка от страниците на романа, както и доколко личността й се припокрива с тази на нейната героиня.

Напоследък се старая да не храня големи очаквания за нищо. Пристъпих в залата без багаж, а излязох с толкова много впечатления. В края на събитието си тръгнах с една от най-широките ми усмивки, в приповдигнато настроение и с желание набързичко да си дочета малкото останали ми страници до финала на „Лара“. Ния Йотова се оказа толкова колоритна, усмихната и мила! Интелигентна дама, която с чар и забавни истории от живота си ни въведе в света на героинята си, а паралелно с това и в своя собствен.

Както е написано и в анотацията, романът не би могъл да ви остави безразлични. Историята на Лара започва от ранните ѝ детски спомени и разсъждения, и продължава до днес. Още от първите страници ще усетите колко чувствителни и различни са струните на Ларината душа. Те започват да я променят още от малка и както с времето, така и със ситуациите героинята се научава да бъде по-твърда, да приема света с няколко идеи по-ведро и търпеливо от преди. Смятам, че това е нещо съвсем нормално за развитието на всеки индивид, но при нея впечатляващото е, че просто липсва озлоблението, което се поражда у повечето от нас, когато се сблъскваме с опаките правила на живота.

„Лара“ е описателен и изпълнен с примери разказ за метаморфозата на едно момиченце, превърнало се в смела и независима жена, която предпочита да посреща с отворени обятия всяка възможност, изпречила се на пътя ѝ. Още като много млада тя заминава да учи театрално изкуство в Сидни, Австралия, напълно решена да се сдобие с документи, които да ѝ позволят да остане да живее там. Големият град предлага най-различни възможности за кариерно развитие и развлечения, от които тя в никакъв случай не би могла да се откаже. Извън пределите на родината Лара среща някои от най-важните хора в живота си.

Ния Йотова и съпругът ѝ на премиерата на „Лара“

Ния Йотова не назовава персонажите техните имена, а с нарицателните, отредени им от главната ѝ героиня. Лара ги „кръщава“ според отношението си към тях и това дали са ѝ направили по-специално впечатление. Тази особеност ми допадна, защото е още един начин авторката да ни покаже кой е най-важният образ в книгата. Всички хора, появили се на хоризонта на Лара, са като отделни частички от пъзел, с които тя изгражда и допълва себе си. Сигурно сте чували поне веднъж онази мисъл как всеки човек, когото срещаме, се появява, за да ни послужи за урок, да ни научи на нещо повече за света като цяло, но и за самите нас. Основното правило, което Ния спазва, гласи, че човек винаги, ама винаги, трябва да се старае да бъде най-добрата версия на самия себе си. А за да станеш по-добър за хората, които най-много обичаш, трябва да си щастлив, доволен и в мир със собестваната си същност. Иначе просто не става.

Най-любимата ми част от характера на тази жена е безграничната ѝ откровеност – иначе книгата изобщо не би съществувала. Знаете как повечето хора смятат, че не е хубаво да разкриваш всичко за себе си пред другите. Че е по-добре да не споделяш щастието си, защото зложелатели ще го разбият на пух и прах, или как не трябва да натоварваш излишно слушателите си с (не)значителни подробности от ежедневието си. Е, и Ния го знае, но поривът да разказва за себе си сякаш е по-силен от нея.

Напълно съм наясно какво е усещането, защото аз самата съм същата. Толкова много пъти ми се е искало понякога да си премълчавам, защото всичко, което споменах по-горе, наистина може да бъде и е вярно в някои ситуации. Тогава обаче просто няма да бъда аз, а някой друг, а какъв е смисълът да живееш нечий друг живот? Нямате представа колко много се радвам, че срещнах човек, прегърнал идеята да бъде такъв, какъвто е. Лара ми даде късче смелост, благодарение на което ще нося същността си с още по-голямо достойнство, като безценно съкровище, което по-скоро ме краси, отколкото обратното.

Премиерата на „Лара“

В книгата ще прочетете и някои пикантни истории, за които така и не разбрах доколко са вдъхновени от действителността. Вероятно така е по-добре. Хубаво е да имаме предвид, че Лара все пак е художествена измислица, независимо доколко е свързана с реалността. Дали Лара и Ния са един и същи човек няма как и не е наша работа да знаем, но хора като описаната млада жена не са измислица – те съществуват и карат света да се върти по необикновен начин. Романът е едно напомняне, че понякога егоизмът може да бъде здравословен не само за личността, но и за човешките взаимоотношения.

„Лара“ не е от онези истории с разтърсващи сюжети, които ще ви замаят главата, но със сигурност е много приятна за четене и е способна да наведе на размисъл женската половина от читателите. Най-вече за това, че всяка от нас може да се превърне в личността, която усеща вътре в себе си – само трябва да спре да я набутва на дъното на човешката верига и най-сетне да повярва, че тя заслужава всичко хубаво, което ѝ предоставя съдбата. С усмивка ви препоръчвам и вие да се запознаете с Лара, много вероятно е да я харесате.

Снимки: Невена Рикова

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!