fb
Ревюта

Мафията на майките отвръща на удара

2 мин.
mafiyata-na-maykite

mafiyata-na-maykiteКогато започнах да чета „Мафията на майките“, определено не знаех какво ме очаква. Бях подготвена за нещо много леко и бозаво, което ще прочета и моментално ще забравя. Добрата новина е, че преценката ми се оказа много, ама много погрешна. Лошата – че вероятно много хора в градския транспорт мислят, че съм напълно луда.

Защото „Мафията на майките“ ще те накара да се смееш със сълзи на очи, без да можеш да си поемеш дъх, без оглед на това къде се намираш. Констанце (скоро екс-) Вишневски е нещо средно между Бриджит Джоунс и Беки Б. – поне по склонност да се забърква в неприятности, всеотдайност към приятелите и …странни отношения с мъжете.

Всичко започва, когато претенциозният (скоро бивш) съпруг на Констанце решава, че тя и двете им деца вече не отговарят на стандарта и представата му за живот, опакова й багажа и я изпраща в подобната на призрачно бабешко имение къща на родителите си в предградията. Къща, която не е виждала ремонт от края на осемдесетте, а мебелите вероятно са връстници на покойната свекърва на Констанце…

За капак на всичко кварталът е под диктатурата на нещо наречено „Съюз на майките“ – организация на жени, чийто свят се върти около „мъничките им мишленца“.

Потреперихте ли от ужас? Съвсем правилно. Тези женища ходят по курсове (за сгъване на чаршафи например), водят дечурлигата си на 7-8 различни кръжока, готвят по три био-ястия за вечеря, но най-любимото им занимание е да клюкарстват, да си подливат вода и да карат всички останали да се чувстват втора класа хора и родители.

Ще се справи ли Констанце с тях и с подмолния си почти бивш съпруг? Кои са другите членове на „Мафията на майките“?  Няма да ви издам! Само ще ви кажа, че има много шампанско, един много секси адвокат  (ако Марк Дарси ви липсва, доверете ми се, д-р Ягуармен може да направи болката поносима!) и един зъл учител по пиано. Как се подрежда всичко това? Не, наистина, няма да ви издам! За каква ме мислите? :)