fb
Ревюта

“Нарисувай ми овца”, каза Малкият принц на Дамян Дамянов

3 мин.

Нарисувай ми овца – Дамян ДамяновСтрува ми се, че почти няма издателство, което да не предлага свое издание на “Малкият принц”. След отпадането на авторските права за книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери на пазара се срещат всякакви издания, в различни формати, с нови и стари илюстрации, в широк ценови диапазон. Сред всички тях едно изпъква много ярко заради абсолютната си различност – онова на издателство “Ciela” с пластики на Дамян Дамянов. 

В началото доста се съпротивлявах да го разгледам, защото и аз (като повечето възрастни – никога нищо не разбирам) обичам да се придържам към добре познатите ми неща. Но след като авторът на пластиките Дамян Дамянов сътвори книжката “Нарисувай ми овца”, пълна с различни задачи и творчески занимавки, реших да изляза от удобния сандък, в който се бях настанила (като овцата) и да прочета “Малкият принц” във версията на Дамян.

Текстът на книгата е същият, който всички възрастни познават и цитират непрекъснато във фейсбук. Но преводът е напълно нов, осъвременен и е дело на Валентина Бояджиева. Чете се бързо, лесно и приятно, а е съпътстван и от рисунките и пластиките на Дамян Дамянов. Вярвате или не, бях взела и старото издание да правя сравнения и… направо се зачудих защо ми е било необходимо толкова време да се обърна към този модерен и много близък до децата вариант. Освен това, книгата е в по-голям формат, шрифтът е изключително приятен, хартията е луксозна, а кориците – твърди. И на всичкото отгоре цената също е напълно приемлива, даже ми се стори ниска.

Срещата на Дамянов с Малкия принц не спира дотук. Вдъхновен от произведението на Екзюпери,
илюстраторът създава книгата за игра и оцветяване “Нарисувай ми овца”. Подходяща за любители на игрите от 6 до 10 години, тя предлага различни задачи за развиване на въображението, фината моторика и malkiyat-printsлюбовта към… четенето. На страниците ще откриете цитати от “Малкият принц”, свързани с дадена задача: какво е глътнала боата на рисунката; открий слоновете; колко звезди си мисли, че притежава бизнесменът. Има множество идеи за хартиени макети – на овца, самолет, сандък, роза.

Любопитната информация, подбрана от Дамян, ще спечели вниманието на малчуганите – например на баобабите, за фенеците. Вдъхновяващите опити – направи си вулкан или фенер с лимонова батерия – също ще предизвикат любопитството на младите учени. Кръстословици, детективски задачки, поп-ъп картичка и дори настолна игра – това също присъства в “Нарисувай ми овца”. Впечатляващо, нали?

А когато децата ви си отдъхват от игрите в книгата, не пропускайте момента да им прочетете историята на Антоан дьо Сент-Екзюпери… Това е един от най-сигурните начини да ги запалите по любимите ви истории!

– Моля те… нарисувай ми овца!

– Какво?

– Нарисувай ми овца.

Скочих на крака, сякаш ме беше ударил гръм. Силно разтърках очи. Внимателно се огледах. И видях едно съвсем необикновено момченце, което ме гледаше със сериозните си очи.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.