fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 1 октомври 2023

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„В нощта на ужасите“ от Меритцел Марти

Издава: „Прозорец“
Илюстрации: Хавиер Саломо
Дата на публикуване: 25 септември 2023 г.
Превод: Анета Пантелеева
Редакция: Любослава Русева
Адаптация на корицата: Анна Георгиева – Андра

За книгата: Днес е Световната нощ на ужасите и деветимата най-големи злодеи се събират на тайно място в гората, за да я отпразнуват. Известният готвач Жан-Кол се грижи за доброто им настроение с впечатляващия си кетъринг.
Настъпва полунощ: време е за отваряне на подаръци! Помогнете на вещицата, трола и другите чудовища да го направят, като повдигате капачетата: фурна за деца, зомби лепило, сополени пуканки…  По нещо специално за всеки гост. Но има един последен подарък. Ами ако е капан?

„Трето царство“ от Костадина Костова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 25 септември 2023 г.
Дизайн на корица: 
Радослав Донев

За книгата: Годината е 1893. България е извоювала свободата си и се опитва да затвърди позициите си на модерна и просперираща страна на европейската политическа карта.
Капитан Гавраил Врангелов от Лейбгвардейския конен ескадрон не обича пищните балове и не се впечатлява от разкоша на дворцовия живот. Верен на принципите си, той вижда свободата и независимостта на България като избор, който изисква пълната му отдаденост и лоялност. Вера Белянова се е завърнала в България с една цел – да се омъжи. Красотата и ерудицията ѝ предизвикват възхищението на всички в Двореца, но само един човек я познава без маската на възпитана придворна дама.

„Момичето с драконово сърце“ от Стефани Бърджес

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване
: 25 септември 2023 г.  
Превод: Преслава Колева
Редакция: Десислава Иванова

За книгата: Имало едно време в един красив град, известен с шоколада си и закрилян от дракони, едно момиче, толкова безстрашно, че посмяло да разкаже най-великата история от всички: истината. Силке винаги е била добра в разказването на истории и извъртането на истината. Толкова добра, че години след като пристига в града като сираче и без пукната пара, тя успява да си намери работа в най-великолепната шоколадова къща (о, и става най-добра приятелка с дракон). Сега дарбата ѝ да борави умело с думите привлича вниманието на влиятелната принцеса, която иска да я използва като шпионин, когато мистериозното и опасно кралско семейство на феите обявява, че пристига на посещение. Но Силке има свои причини да не вярва на феите… Ще успее ли Силке да разкрие истинските намерения на феите и да опази собствените си тайни?

„Като луди“ от Суат Дервиш

Издава: „Авиана“
Дата на публикуване: 25 септември 2023 г.

За книгата: Една нощ, опиянена от прочувствено танго, Джелиле изведнъж е обзета от луда страст към друг мъж, който започва безразсъдно да я преследва. Готова да рискува всичко в името на любовта, Джелиле мечтае за свобода, но е уловена в капана на собственото си минало, очакванията на двамата мъже, които желаят да я притежават, и суровите присъди на обществото.
„Суат Дервиш успява по неповторим начин да извае пред очите ни всичко в този страстен разказ: откъсването на любовта от невинността; насладата и разкаянието, което една изневяра носи на човек и невъзможността да достигне щастието, независимо от жертвите, които прави.“ Ерджан Кесал, филмов актьор и писател

„Шведите знаят как“ от Антие Щрубел

Издава:„Ера“
Дата на публикуване: 26 септември 2023 г.

За книгата: Щрубел разказва с вълнение и носталгия за любимата си Швеция и нейното хармонично общество. Разкрива как зимните спортове са се превърнали в почти национални празници и как се поднася традиционната лешникова торта с шафран; защо магазините ИКЕА не са толкова често срещани, но се намират много антикварни базари; защо шведският остров Готланд е рай за соло пътешественици и защо Арктическият кръг се движи в две посоки едновременно. Научаваме за националния химн на шведите, който издава любовта им към природата, и за това как работи свръхсоциалната им пазарна икономика. И най-важното – какво да правиш, ако те изненада лос, докато береш малини?!

„Касапина и орехчето“ от Алейна Ъркхарт

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 26 септември 2023 г.
Превод: Коста Сивов
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата:
Георги Станков

За книгата: Ню Орлиънс, Луизиана. Полицията открива поредната жертва на серийния убиец Джеръми, когото пресата нарича Касапина от блатата. Той примамва млади жени, след това ги упоява и отвежда в дома си, където се впуска в психологическа игра на котка и мишка, която завършва с мъчителната им смърт. Джеръми набелязва следващата си жертва по време на лекции в колежа, в който се записва под фалшиво име. Емили е млада, амбициозна и силна и ще му отправи предизвикателството, за което отдавна копнее. Пред очите ѝ умират двама от другите пленници на психопата, но тя е готова на всичко, за да оцелее.

„Двамата“ от Ливиу Ребряну

Издава: “Нордиан”
Дата на публикуване: 26 септември 2023 г.
Превод: доц. д-р Христо Боев
Редакция: колектив

За книгата: „Двамата“ е многопластов и увлекателно написан роман. Читателят ще бъде дълбоко заинтригуван от маскираната като детективски роман драматична история на една млада жена, попаднала в безизходния капан на социалната си прослойка. Именно нейният отчаян бунт срещу стария обществен ред ще предизвика поредицата от събития, които ще донесат повече въпроси, отколкото отговори; повече сверявания със собствения морален компас, отколкото присъди. Поетичен текст със силни послания и осезаема трансцеденталност, написан от майсторското перо на румънския класик Ливиу Ребряну.

„Сянката на кукера” от Петър Кънчев

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
28 септември 2023 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корица: Фиделия Косева

За книгата: Новото завладяващо българско фентъзи „Сянката на кукера“ от Петър Кънчев е вече на пазара!
Тринадесет човешки чада ще налегне,
тринадесет сини белега ще остави;
тринадесет е нейната люлка,
тринадесет е нейният гроб.
Сред страниците на този роман се разкрива пъстър и оригинален свят, вдъхновен от българската история и фолклор, в който единствено танцът на кукерите може да пропъди злото.

„Наръчник на един убиец“ от Фредерик Ървинг Андерсън

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 28 септември 2023 г.
Превод: Калин Караиванов
Редактор: Васил Койнарев
Коректор: Станислава Илиева
Дизайн на корица: Виктория Видевска

За книгата: Отлично написани разкази за престъпления и детективи. Фредерик Ървинг Андерсън (1877 – 1947) е един от известните криминални репортери на „Ню Йорк Уърд“ от 1898 до 1908 г. и същевременно популярен автор на криминална литература за The Saturday Evening Post и други списания. Тъй като много от неговите превъзходни детективски истории са написани за периодични издания, те са незаслужено пренебрегвани от литературния свят и читателите. Потопена в емоционалната атмосфера на отминалия вече Ню Йорк, тази колекция от 10 разказа предлага някои от най-силните му творби – подсилени с особена фантазия и хумор. Всеки, който обича криминалните романи, не трябва да подминава тази книга.

„Тибетска книга на мъртвите за начинаещи“ от Лама Лхананг Ринпоче, Морди Ливайн

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 28 септември 2023 г.
Превод: Евелина Андонова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: „Тибетска книга на мъртвите“ е една от най-значимите книги на тибетския будизъм. Тя съдържа текст с напътствия към човека, напускащ този свят, които го подготвят за преживяванията по време на бардо – състоянието между живота и смъртта. Според будистите в момента на смъртта се освобождава огромно количество енергия и тогава имаме шанса да излезем от цикъла на безкрайните прераждания и да постигнем пълно освобождение. Смъртта е последната брънка от безкрайната поредица завършеци, които преживяваме в този живот. А след всеки край идва ново начало.

Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“ от Виктория Амелина

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 29 септември 2023 г.
Превод: Пенка Кънева
Дизайн на корица:Капка Кънева, Калина Тошева

За книгата: Костя е обикновен украинец, продукт на нашето време. Политиката и протестите на Майдана слабо го интересуват. Но подзаглавието на романа „Homo Compatiens“ – човекът, който състрадава, подсказва: главният герой няма да може да остане в зоната си на комфорт. Защото Костя има един недъг – или може би дарба: той съпреживява болките и вълненията на другия. Той ще преживее далечни войни и революции като свои, за да се върне накрая към революцията в Украйна и да направи своя избор, осъзнал, че съчувствието, което те подтиква да действаш, е единственото, което оправдава самото съществуване на съчувствието, осъзнал, че в нашия глобализиран свят няма и не може да има локални конфликти, локални проблеми, локални революции и че мъката на всекиго е мъката на всички.

„Бокалът на боговете“ от Рик Риърдън

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 30 септември 2023 г.
Преводач: Александър Драганов
Редактор: Вили Вълканова
Коректор: Лидия Гелова

За книгата: Пърси Джаксън, съвременният син на Посейдон, просто се опитва да завърши гимназия. Вече е спасявал света няколко пъти, като се е сблъсквал с чудовища, титани и великани. Сега младият герой е последна година ученик в гимназия „Алтърнатив Хай“ в Ню Йорк и се надява поне тя да протече нормално. За съжаление, боговете все още не са приключили с него. Посейдон му поднася лошата новина, че ако Пърси иска да влезе в университета „Нови Рим“, ще трябва да изпълни три мисии, за да спечели необходимите три препоръчителни писма от Олимп.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.