fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 24 април 2022

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Към езерото“ от Яна Вагнер

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване:
18 април 2022 г.
Превод:
Иван Тотоманов
Редактор:
Емилия Л. Масларова
Коректор:
Мила Томанова
Предпечат:
Калина Павлова
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: Роман катастрофа, антиутопия, постмодернистичен трилър. Брутален мрачен разказ за това на какво е способен човек, когато на карта е заложено оцеляването му. Москва е връхлетяна от смъртоносен вирус. Всички напускат града въпреки уверенията, че нещата са под контрол, че мерките са временни и има достатъчно лекарства и храна. Болестта покосява наред и героите, които при други обстоятелства няма как да са заедно, поемат на север, към далечен остров насред езеро на границата с Финландия. Обединява ги единствено целта – да се спасят, а за това има само един начин, бягството. Още през 2011 г. младата руска писателка Яна Вагнер създава тази пророческа книга с подробно описание на онова, което днес наистина сме принудени да изживеем, и с ключовия въпрос: възможно ли е да запазим човешки облик пред лицето на нечовешки изпитания.

Яна Вагнер (р. 1973) е сред най-ярките имена в съвременната руска художествена литература. Майка ѝ е чехкиня и като малка Яна прекарва много време при баба си и дядо си в Чехия. Авторка е на четири романа, два от които са екранизирани. Номинирана е многократно за най-престижните руски литературни награди. Носителка е на Голямата награда на читателките на сп. „Ел“ и на наградата „Боб Моран“ за научнофантастична литература.

„Джони грабна пушката” от Долтън Тръмбо

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
18 април 2022 г.
Отговорен редактор:
Милена Ташева
Превод:
Светлана Каролева
Редактор и коректор:
Русанка Одринска
Дизайн на корицата:
Дамян Дамянов

За книгата: Светът все още не се е възстановил от травмите на Първата световна война, когато носителят на „Оскар“ Долтън Тръмбо пише разтърсващия роман „Джони грабна пушката“. Една от първите антивоенни книги, превърнала се в безпощадна критика на безмилостните и жестоки времена, в които потъват животите на милиони невинни, този роман вдъхновява няколко поколения творци, включително и баладата „One” на „Metallica”. Смазваща в своята откровеност, „Джони грабна пушката“ рисува уродливия портрет на войната през живота на обикновен човек, оказал се на границата между живота и смъртта.

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ от Димитър Кицевски

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване:
18 април 2022 г.
Дизайн на корицата:
Александър Георгиев

За книгата: „Тази книга разказва за македонската участ на българската съдба. Автентичната история на едно струмишко село от 1878 до 1944 година ни дава представа за цялата картина на отродяването и терора и засяда като кост в гърлото. Защото такива села е имало със стотици. Живият, напрегнат и рядко красив език на автора превръща книгата в роман. А поменикa на жертвите – в реквием. Един документ за миналото ни със силата на бомба.“
Деян Енев

„Биохакинг. Бъди най-добрата версия на себе си“ от д-р Ирина Баранова

Издава: „Ера“
Дата на публикуване:
19 април 2022 г.
Превод:
Радка Митова
Редактор: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата:
Мира Минкова

За книгата: Здраве, енергия, красота. Всички се стремим към тях. Но знаем ли всъщност как най-добре да съхраним младостта и да подобрим значително качеството си на живот? Първата стъпка е да се справим с дефицитите в нашия организъм. А за това помага така нареченият биохакинг. Биохакингът е най-новият и популярен метод, чрез който можем да поемем контрол над живота си и да пренастроим организма си така, че да живеем по-дълго и по-щастливо. В основата на биохакинга е умението да се вслушваме в тялото си и да избираме точната храна за нас, за да си набавим необходимите полезни вещества и да се преборим с дефицитите. Д-р Баранова детайлно описва как съзнателно да изкореним лошите навици и да възстановим здравето си, като внесем конкретни промени в ежедневието и начина си на живот. Учи ни как да разгадаваме и следваме сигналите на тялото си; да се храним правилно, за да приемаме нужните нутриенти; да компенсираме липсата на жизненоважни витамини, минерали и хормони; да препрограмираме собствените си метаболизъм и биохимия. И най-важното, чрез тези лесни и бързи биохакове можем навреме да предотвратим множество заболявания. Вашето здраве е във вашите ръце. Започнете грижата за него сега!

Д-р Ирина Баранова е дерматолог и венеролог, съсобственик на мрежа от клиники и основател на първия онлайн курс по биохакинг – нова подобрена концепция за живот.

„Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 19 април 2022 г.
Редакция: Стойо Вартоломеев
Дизайн на корицата: Мариана Станкова   

За книгата: Романът „Ловецът на пеперуди“ възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца. Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на починалия. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за главния герой Лазар Караиванов (Костуро).
Отдавна не бях чел толкова добре написан български роман. Историята на изчезналия вече дунавски остров Ада Кале, съдбата и приключенията на чудатия артист и убиец Лазар Караиванов, събрал с много любов и смърт своята колекция от пеперуди. Неговите вихрени пътешествия по цялата земя са хем разтърсващи като лични случки и исторически събития, хем дълбоко митологични и многозначни, без да се натрапват с излишна претенциозност. Запленяваща книга!
Емил Андреев

„Тихо! За това не се говори“ от Десислава Христозова

Издава: AVA Books
Дата на публикуване: 20 април 2022 г.
Редакция: Мира Добрева

За книгата: Аз съм Деси и съм дебела!

Знам, че тази дума ви удря като излишен килограм върху, надявам се, нормалното ви тяло, но аз предпочитам да наричам нещата с истинските им имена. Вие знаете ли нещо за живота на дебелите? Знаете, че изглеждат зле. Може би често не ги забелязвате. Може да се чудите защо не отслабнат. Може би не ви пречат, а може би ви отвращават. Може би не сте се замисляли за тях и техния живот. Не сте и длъжни. Нас обаче ни има. Хиляди, милиони сме. И ставаме все повече. В тази книга ще прочетете моите лични разкази, свързани със затлъстяването ми. Ще узнаете изумителните истории на хора, успели да отслабнат. На въпросите ви, породени от историите, ще отговорят лекари, диетолози и други специалисти. Попитах деца и млади хора какво мислят за дебеланковците. Ще разберете как са се променили нагласите от моето детство досега. В тази книга съм аз. Но много от вас ще видят себе си в нея. Независимо от ръста, килограмите ви и размера на талията ви.

„Изгубената бяла книга“ (Най-древните проклятия, кн. 2) от Касандра Клеър и Уесли Чу

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване:
21 април 2022 г.
Превод:
Вера Паунова
Редактор: Преслава Колева
Дизайн на корицата:
Cliff Nielsen

За книгата: Животът за Магнус Бейн и Алек Лайтууд е хубав, а улиците на Ню Йорк са мирни и спокойни. До нощта, в която двама стари познайници нахлуват в апартамента на Магнус и открадват могъщата Бяла книга. Сега Магнус и Алек трябва да зарежат всичко и да си я върнат. Налага се да повикат подкрепление и да последват крадците до Шанхай. За щастие подкреплението се състои от Клеъри, Джейс, Изабел и съвсем новия ловец на сенки Саймън. В Шанхай групата открива, че ги грози огромна опасност. Магията на Магнус става все по-нестабилна, а в града нахлуват все повече и повече демони. За да ги спрат, ще се наложи да ги последват до мястото, откъдето идват – адското измерение Дию…

„Робин Худ, принцът на разбойниците“ от Александър Дюма

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване:
21 април 2022 г.
Отговорен редактор:
Иван Атанасов
Превод: Венера Атанасова
Дизайн на корицата:
Деница Трифонова

За книгата: Добре дошли отново в Шеруудската гора, този път с автора на „Тримата мускетари“, който ще ви разкаже своята версия на легендата за прочутия разбойник. Ще разберете как Робин Худ става изкусен стрелец с лък, как се запознава с Мариан, Малкия Джон, Аления Уил и отец Тък, как е обявен за разбойник и се укрива с последователите си в Шеруудската гора, за да води война срещу барона на Нотингам.

Разкази“ от Светослав Минков

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:
21 април 2022 г.
Дизайн на корицата:
Кирил Златков

За книгата: Това издание представя творчеството на Светослав Минков (1902–1966), създавано през всички периоди от неговото развитие като белетрист. Включени са диаболични разкази от по-ранните му сборници „Синята хризантема“, „Часовник“, „Огнената птица“, „Игра на сенките“ и „Къщата при последния фенер“; всички разкази от представителните му сборници „Автомати“, „Дамата с рентгеновите очи“ и „Разкази в таралежова кожа“, както и творби, издавани през 50-те и 60-те години.
Книгата проследява еволюцията на Светослав Минков като писател, трансформацията на образите и идеите в неговите произведения, неповторимия начин, по който се опитва да прочете света, белязан от технологични промени, научни пробиви и политически сътресения.

„Летящият асансьор. Магическият кабинет“ от Ани М. Х. Шмит

Издава: „Емас“
Дата на публикуване:
21 април 2022 г.
Превод:
Василка Ванчева
Редактор: Цвета Германова
Дизайн на корицата:
Златина Зарева

За книгата: Авелко стои с часове на дигата в родното си градче и гледа с копнеж корабите, заминаващи по далечния и непознат свят. Работата му през лятото също е свързана с пътуване – но от първия до четвъртия етаж на универсалния магазин и обратно, защото Авелко е момчето за асансьора. Погледът му често се спира върху зеленото пето копче, което му е забранено да натиска. И когато все пак го прави, асансьорът полита стремглаво в небето. Започва най-невероятното приключение в живота на момчето и на тримата му случайни спътници, което ги отвежда в Ню Йорк, в страната Перугона, в Нова Зеландия… А там им се случват неподозирани неща…
Общите приключения и премеждия са сприятелили Авелко и неговите спътници – учителката по пеене госпожица Клатерхун, търговеца господин Тюмп и съседското момиче Лаура. Скоро след завръщането си те отиват заедно на градския панаир, на който показват изкуството си укротители на диви животни и всякакви фокусници и вълшебници. Лаура решава да влезе в „магическия кабинет“ на професор Пински, в който хората изчезват и отново се появяват. Ала номерът на фокусника се оказва реалност и Лаура наистина изчезва, безследно, за ужас на самия професор. Четиримата приятели се впускат в търсене на следи и попадат в клетката на тигри, на прашасалия таван на изоставена мелница, в лапите на крадци…
Наричат Ани М. Х. Шмит холандската Астрид Линдгрен. И това съвсем не е преувеличено – вече над половин век нейното име и нейните детски книги шестват по света. А самата Астрид Линдгрен ѝ връчва медала „Х. Кр. Андерсен“ – най-голямото отличие за детска литература в света, наричано още „Малката Нобелова награда“.

„Малката сладкарница в Париж“ от Джули Каплин

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване:
21 април 2022 г.
Превод:
Нели Лозанова
Дизайн на корицата:
Радослав Донев

За книгата: Нина е най-малкото от четири деца в семейството и е свикнала някой непрекъснато да ѝ дава наставления. Когато пред нея се отваря възможност да се откъсне от роднините и да замине за Париж, тя моментално приема. В следващите седмици Нина ще участва в провеждането на курс по сладкарство. Задачата ѝ е да бъде асистент на Себастиан Финли – най-добрият приятел на брат ѝ, а също така популярен шеф готвач, собственик на редица успешни ресторанти в Европа и момчето, което е обичала тайно като дете. Но това е подробност, която тя предпочита да игнорира.
Това, което не може да пренебрегне, е колко мрачен и сериозен е станал Себастиан. И още по-неустоимо красив. Докато Нина старателно го избягва, тя прекарва все повече време в запустялата сладкарница, където се провежда курсът. Съвсем скоро „Си“ ще бъде затворена и заменена от модерно френско бистро. Но под пластове прах и натрупани кашони се оказва скрито истинско бижу – място, където хората не просто са опитвали десерти, а са консервирали сладки спомени и щастливи моменти.
Очаровани от него, курсистите, начело с Нина, подхващат таен проект. Решават да реставрират сладкарницата с парите, които печелят от продажбата на вкусните и оригинални десерти, приготвени от нея. Неусетно Нина се оказва забъркана в каша, която изглежда също толкова неспасяема, колкото френските ѝ макарони. И то точно когато Себастиан ѝ признава, че гледа на нея с други очи. Хората са казали, че когато правиш нещо с любов, то винаги се получава. Нали?

“Петербургски повести“ от Н. В. Гогол

Издава: „Нике“
Дата на публикуване:
април 2022 г.
Превод:
Лиляна Минкова, Илиана Владова
Редактор: Пенка Ватова
Дизайн на корицата:
София Попйорданова

За книгата: „Петербургски повести“ описват живота зад фасадата на помпозните руски имперски привички. Абсурдите в историите на Гогол стигат своя връх, когато един ден колежкият асесор Ковальов се буди без своя нос. Заедно с това читателят ще разбере колко важен може да е един шинел, какво се крие в прокълнатите портрети, каква е разликата между любовта на един художник и един лейтанант и как да водим дневник, когато сме луди.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.