fb
БиблиотекитеНовини

Обявиха библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ в Барселона за най-добрата в света

3 мин.
Снимка: beteve.cat

Библиотека Габриел Гарсия Маркес в Барселона беше обявена за най-добрата обществена библиотека в света, построена през 2022 г., от Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA). Това стана на официална церемония по време на 88-ата Световна библиотечна и информационна конференция на IFLA, която в момента се провежда в Ротердам.  

Кръстена на колумбийския гений на магическия реализъм, живял в каталунската столица в продължение на седем години, библиотеката победи трима други претенденти: обществена библиотека „Янез Вайкард Валвасор“ в Словения, библиотеката на град Парамата в Австралия и Шанхайската библиотека „Изток“ в Китай.

IFLA описва библиотеката като „архитектурно и функционално чудо, наподобяващо купчина отворени книги и служещо като център на общността за 240 000 жители.“

„Това признание не е само за Biblioteca Gabriel Garcia Marquez. Това е за целия екип на библиотеките в Барселона, екипа на библиотеката, архитектите и общината на Барселона. Това е подарък за гражданите“, казаха Феран Бургилос, управляващ директор на Градската мрежа на библиотеките в Барселона и Неус Кастелано, директор на библиотеката, след като получиха наградата, цитиран от Catalan news.

Снимки: IFLA

„Демократичните и социални права и ценности са ключови за нашата библиотека. Това признание е награда за хората от Барселона“, каза още той.

Разположена в работническия квартал на Барселона „Сант Марти“, библиотеката е специализирана в латиноамериканска литература и е третата по големина в града. Простира се на обща площ от 4000 кв. м и е разположена на шест етажа с открита дървена конструкция. Стратегиите за устойчиво развитие на сградата ѝ донесоха златна награда LEED за зелени сгради.

Между юни 2022 г. и май 2023 г. библиотеката посетена от 277 578 души. Средно на ден в сградата влизат 947 посетители. Заетите библиотечни документи надхвърлят 128 000 броя.

Основният фокус на библиотеката е върху ученето и изграждането на социалните умения. За тази цел организират семинари за изкуство, учене на езици и дигитална грамотност. Със своите уникални съоръжения, които включват големи зали, радио студио, готварска работилница и сензорно пространство за деца и млади хора, библиотеката обслужва широк спектър от интересите на посетителите.

Прочетете още:

От Словения до Шанхай: Зашеметяващи сгради се борят за Обществена библиотека на 2023-а

Старата библиотека в Синсинати – изгубеният лабиринт от книги

Разкриха тайна домашна библиотека със 70 000 книги

Френска библиотека впечатлява посетителите си след 12-годишна реставрация

Най-добрата обществена библиотека за 2022 г. е в Мисула

Избраха „най-зелена библиотека“ за 2022 г.

Превърнаха изоставена кариера в библиотека

Откриха библиотека във формата на разтворена книга в Дубай

Дървена библиотека пази „живото наследство“

Starfield – библиотеката, която ще ви изуми

Вижте как едно 110-годишно дърво се превръща в приказна квартална библиотека [галерия]