fb
БългарияНовини

Предлага се намаление на ДДС върху книгите от 2021 година

2 мин.

Намаляване на ДДС върху книгите от 20 на 9% се очаква от началото на 2021 година. Тази новина беше включена в днешния брифинг в парламента от премиера Бойко Борисов. Той заяви, че предложението е на парламентарната група на ГЕРБ, но финансовият министър е категорично против мярката.

„Наше предложение е и намаляване ДДС-то и на книгите и въобще свързаните с духовната страна дейности. […] Обмисляме го от много време. Сега имаме прецедента с ресторантите, така че ще го опаковаме като храната на хората“, каза Борисов.

Според премиера от намаляване на ДДС за книгите годишно бюджетът ще се лиши от около 12-13 милиона лева.

В отворено писмо до министър-председателя Асоциация „Българска книга“ настояват предложението в книжния сектор да бъде реално изпълнено.

Нека не забравяме, че книжният сектор включва в себе си много творци на свободна практика, които също ще бъдат подпомогнати, когато секторът се възстанови от кризата. Намаляването на ставката на ДДС върху книгите ще има дългосрочен ефект върху цялата икономика – четящите нации имат по-успешни икономики.

[…]

Всяко отсъпление от тази позиция ще бъде отказ от развитието ни като цивилизована европейска държава. Тази мярка ще е от ключово значение за подкрепата на издателства, автори, книжари, преводачи, илюстратори и на всички, които полагат огромни усилия издаването на книги да е възможно в този кризисен момент.

Реакцията от издателския бранш също не закъсня. Преди „опаковането“ на предложението за намаляване на ДДС при ресторантите и книгите издателят Манол Пейков написа във Facebook профила си:

„След като от 15 години упорито лобираме за намаляване на ДДС върху българската книга, днес премиерът Бойко Борисов обеща да намали данъка добавена стойност от началото на 2021 година на 9%. Оп, да не вземе да ви изхвръкне сърцето. Спокойно. Не на издателите обеща. На ресторантьорите.“

Снимка: Facebook/ Бойко Борисов