fb
НовиниПо света

Саудитска Арабия няма да е почетен гост на панаира в Торино през 2016 г. заради екзекуция

1 мин.

Ръководството на Международния панаир на книгата в Торино официално обяви, че Саудитска Арабия няма да бъде почетен гост на панаира през 2016 г. Решението е взето заради планираната в арабското кралство екзекуция на 21-годишния Али Мохамед Ал-Намир, съобщи италианската информационна агенция ANSA.

Саудитският посланик в Италия заяви, че Италия няма нужда да се меси във вътрешните работи на страната му и да дава уроци по човешки права.

Ал-Намир е арествуван през 2012 г., когато само на 17-годишна възраст участва в антиправителствен протест. През 2014 г. е осъден на обезглававяване и разпване на кръст. Повече от повдигнатите срещу него обвинения се основават на показания, дадени от мюсюлмански свещенник. Голяма част от западната преса обаче твърди, че целта на присъдата е да служи за пример. В кралството има редица ограничения срещу правата на жените, свободата на словото и вероизповеданието. Екзекуциите са често срещано наказание срещу престъпването на закона.

Международният панаир на книгата в Торино се провежда за първи път през 1988 г., а 341 000-те посетители през тази година го поставят на второ в Европа по посещаемост след Франкфурт. Следващото издание на панаира е през май следващата година и въпреки че Саудитска Арабия няма да бъде почетен гост, тематика все пак ще бъде свързана с арабската култура.