fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Три опорни стълба за успешна продажба на книги онлайн

11 мин.

Днешният пазар на дигитални книги е арена на директен сблъсък между самоиздаващи се автори и утвърдени издателски къщи. Предимството на големите издателства се крие в тяхната изградена репутация, която сама по себе си е достатъчна да привличе интереса на читателите;  независимите автори и издатели тепърва трябва да се борят да бъдат забелязани.

Сайтът DigitalBookWorld.com предлага на „дребните риби” в книгоиздаването да преодолеят това препятствие, като изградят кариерата си върху три опорни стълба: кураторство на бранда, маркетинг на взаимоотношенията и създаване на качествени книги.

Първи опорен стълб: Управление на бранда (Brand curation)*

Успешните писатели не просто пишат книги – те градят кариера. Авторите на бестселъри не стават световноизвестни величия, като разчитат на продажбите от една-единствена книга (да, имаме примера на Харпър Ли, но „Да убиеш присмехулник” е изключение с епични пропорции). Успелите автори се стремят да станат известни в своята ниша. Те създават цели литературни поредици, творят в един жанр и изграждат изчистен и целенасочен бранд с името си.

Опознайте своята аудитория

Най-продаваните автори познават своите читатели. Американското радио предаване „Marketplace” излъчи старо интервю с наскоро починалия писател Елмор Ленард, в което репортерът шегаджийски подхвърля на известния автор на криминални романи да включи темата за „престъпниците” на „Уолстрийт” в някое от произведенията си. „Но аз не пиша за такива неща”, отвръща Ленард без дори да се замисли. „Моите читатели не притежават акции. Мисля, че това е най-скучното нещо на света”. Елмор Ленард е познавал своята читателска аудитория и е писал конкретно за нея.

Изградете всичко около вашия уебсайт

Голяма част от кураторството на страхотната кариера се крие в поддръжката на сполучливо направен уебсайт. Добре продаваните автори считат онлайн-присъствието си за център на вселената – защото то е точно такова за техните фенове. Джон Грийн, най-продаван автор в класацията на „New York Times” с младежките романи „Вината в нашите звезди”, „Къде си, Аляска?” и др., поддържа страница в Tumblr. Неговите постове са забавни, образователни, често нямат връзка с книгите, които пише – публикациите обаче са съобразени с мирогледа на тийнейджърската аудитория. Грийн използва YouTube, Twitter и още куп други социални мрежи също толкова ненаситно, колкото и младежите, които четат неговите книги; уебсайтът му в Tumblr обаче достига до всички. Това е неговият център на света, единственото сигурно място, където почитателите могат да следят десетките неща, с които Джон Грийн се занимава.

Бъдете себе си

За да имате успешна писателска кариера, не е задължително да бъдете в крак с модата – трябва да бъдете себе си. Еротиката е много популярна в наши дни. Ако се чувствате по-комфортно, пишейки добрите стари романтични романи, подходящи за всички възрасти, не добавяйте възбуждащи сцени, само за да сте част от  модерното движение в момента. Бъдете верни на стила си и на собствените си усещания. Читателите могат да много лесно да  доловят  неистинноста.

Втори опорен стълб: Маркетинг на взаимоотношенията

В наши дни хората доста по-често купуват книги от онлайн книжарница, а не от традиционна такава. Ако искате да продадете повече книги, започнете с електронните магазини. Имайте предвид, че за да продадете повече от каквото и да е в Интернет, трябва да изградите взаимоотношения с потребителите.

В е-книгата си „31 Days of Twitter Tips” Беки Робинсън пише: „Twitter e за общуване. Twitter e за изграждане на взаимоотношения”. Това твърдение би могло да се разшири, за да обхване цялата активност в интернет. Мрежата представлява взаимоотношения. Авторите, които изграждат обратна връзка с читателите онлайн, продават повече книги.

Онлайн взаимоотношенията се развиват бавно. Наложете си да бъдете онлайн всеки ден. Това отнема време, а времето рядко е в излишък, затова си изградете план за социалните мрежи и го спазвайте. Планирайте за какво ще пишете, къде ще го напишете и с колко хора ще общувате. Беки Робинсън предлага за подобна дейност да се отделят по 12 минути на ден. Ако прекарвате твърде много време в социалните мрежи, спазването на план също ще ви помогне – напуснете мрежата след 12, 24, 36 минути или толкова, колкото определите за свой лимит.

Не изчезвайте след като публикувате, а общувайте

Съвестно следвайте своя план за социалните мрежи: една публикация в блога на месец, шест туита на ден, три Facebook статуса на седмица, или каквото работи най-добре за вас. Само недейте да изчезвате веднага след като публикувате – изчакайте реакцията на другите. Отговорете на техните коментари, бъдете част от разговора. Правете предложения, шегувайте се и се смейте. Давайте и ще получите.

Хора, които си поставят за задача да туитват повече за един следобед, отколкото други за един месец, често се оплакват, че социалните медии не са ефективни. И са прави: социалните медии не работят за вас, ако не сте истински социални. Идете там и създайте приятелства.

Не рекламирайте непрекъснато вашата книга

Съдържанието на вашите онлайн публикации е също толкова важно, колкото и редовното ви присъствие в мрежата – може би дори повече. Разбира се, може да блогвате, туитвате и споделяте новини за своята книга – но по малко и когато има защо. Разкрийте дизайна на корицата, обявете кога е премиерата, повдигнете разговор за проблем, който мъчи вашите герои. Само помнете, че в интернет вие сте в бизнеса на изграждане на взаимоотношения, а не в бизнеса на пробутването на продукт.

Никой не желае да бъде приятел с целеустремен, агресивен търговец. Не искате да се превърнете в онзи „досаден продавач” от истинския живот, нали? Тогава не се дръжте като него онлайн.

Публикувайте онова, което вълнува вашата аудитория

За какво да пишете, ако не за своята книга? Публикувайте неща, към които читателите проявяват интерес. Ако пишете чиклит, качвайте снимки на красиви обувки или лак за нокти. Ако пишете детски книги, поствайте за най-добрите начини да накарате едно малко дете кротко да заспи следобеден сън. Публикувайте онова, което интересува вашата аудитория, и вашата аудитория ще се интересува от вас – може дори да ви харесат достатъчно, за да си купят книгата ви.

Не се тревожете за голямата премиера на книгата, фокусирайте се върху представянията в интернет

Традициите в книгоиздаването придават голяма тежест на премиерата на книгата. Големите премиери са най-ефективни, когато комуникирате с масовия читател чрез масмедия, в мас-маркетинг книжарници. Продажбите на книги в Интернет са по-плавни. Вместо да се притеснявате за премиерата, заемете се с  редовни, последователни промоции, като например:

  • Блог турове:  Направете проучване, за да откриете този организатор на блог тур, който е най-подходящ за вас и може да ви осигури ревюта за книгата в няколко книжни блога. Той трябва да познава специфичната ниша, в която се целите. Бъдете сигурни, че сте избрали човек, който има много професионални контакти във вашия жанр.
  • Промоционални бюлетини (на водещите нишови сайтове – б.ред.) могат незабавно да увеличат продажбите на вашата книга.
  • Конкурсът „Goodreads Giveaway”: Авторите и издателите на предстоящо заглавие могат да организират конкурс в Goodreads за безплатно раздаване на екземпляри от книгата. Победителите се избират на случаен принцип измежду членовете на сайта, които са заявили участие.

Трети опорен стълб: Качествени книги

Предложихме управление на вашия бранд и създаване на приятелства в мрежата, но все още не сме споменали нищо за самите книги. Това е така, защото съвсем спокойно можете да продадете достатъчно копия от една некачествена книга, като се опирате на стълбове 1 и 2. Тези техники работят, независимо колко добра или слаба е вашата книга. Сътворяването на качествени книги е съществено за продажбата им, но не е жизненоважно. Все пак, трябва да се стремите да направите всяка книга възможно най-добра.

Качествена обратна връзка

Не прибързвайте да издавате вашата книга. Отделете време да напишете няколко чернови – пет, девет или десет – колкото са нужни, за да пуснете историята на пазара. Ще дойде момент, в който вие и вашите сътрудници ще почувствате, че книгата не се нуждае от повече подобрения. Не си помисляйте и за миг, че сте „готови”. Настъпва времето да получите обратна връзка от още читатели.

„Обърнете се към десет (да, десет!) нови читатели, т.е. хора, които никога досега не са чели вашия ръкопис”, пише Ренда Бел Додж в своята книга „The Indie Writer’s Workshop”. Додж е американска писателка и собственик на издателство „Pink Fish Press”. Тя държи на обратната връзка и правенето на промени, дори и в „последния вариант” на черновата. „Когато пишех първия си роман, май обявих, че съм „готова” седем или осем пъти”, споделя Додж. Писането е индивидуално занимание, но повторното преглеждане е колективна дейност. Помолете хората за обратна връзка и наистина се вслушайте, когато я получите.

Страхотна корица

Настроението и динамиката на вашата корица трябва да пасват с настроението и динамиката на вашето писане. Авторът Патрик Шоу е избрал изображение на тропически плаж за корицата на своята книга с бизнес-съвети „The Affluent Entrepreneur”. Това изображение представлява предполагаемия резултат от съветите в тази книга, а не е буквален прочит на съдържанието по глави. „Създаването на собствен дизайн на корица е може би най-голямата грешка, която може да направи един писател”, казва Патрик Шоу. „Наемете опитен графичен дизайнер за вашата корица, за да направите зашеметяващо първо впечатление”.
Качествено редактиране

Отличното редактиране помага на книгата да стане качествена.  Ако сте самоиздаващ се автор, платете за добър редактор. Ако работите с издател, уважавайте взаимоотношенията си с него.

Напишете това, което читателите ви биха искали да четат

Красив начин на изразяване, множество обрати в сюжета, герои, с които е лесно да се идентифицираш, ярки описания – това са основите на един велик роман. Нехудожествените произведения зависят от изчистения, разбираем, но същевременно вълнуващ изказ.

Има хиляди източници със съвети за усъвършестване на вашето писане, но за да създадете бъдещ бестселър, трябва да знаете какво искат вашите читатели, да  им дадете възможност да ви намерят лесно, и да им предложите книга без недостатъци.

В заключение: Продажбата на книги отнема време

Обгрижвайте своя бранд или брандове – името ви, различните поредици, най-харесваните герои и т.н. Изграждайте силни взаимоотношения. Разработвайте качествени книги. Придържайте се към тези три опорни стълба и ще продадете повече книги. Нито една от тези стратегии не е бърза, всяка трябва да бъде развита бавно и внимателно.

Успехът за една нощ е изключително рядко явление във всички професионални направления. Успехът в книгоиздаването, както всяка една цел, изисква внимание и отдаденост. Десетилетия са били нужни на големите издатели да спечелят лоялността на множеството си верни последователи. Много книгоиздатели имат дълъг опит с продаването на книги и са експерти в тази област. Можете да се състезавате с тях и да успеете, както те са успяли, стига да възприемете същата дългосрочна професионална перспектива като тяхната.

* Бранд – набор от възприятия в съзнанието на потребителя за марка или продукт. Докато търговската марка обслужва бизнеса и търговската дейност, бранда се свързва с цялостния имидж на компания, личност, нетърговска услуга или сайт; Управление на бранда – дейност, която организира и придава смисъл на всяко съобщение или послание, отправено от дадена компания. Пряко свързано с управлението на имиджа и фирмената култура.

Автор: Бет Бейкън, DigitalBookWorld

Превод: Десислава Николова

Ако искате да получавате текстовете от серията „Маркетинг за издатели“ директно на своята електронна поща, абонирайте се от тази форма:

[wysija_form id=“2″]