fb
Ревюта

Класическите криминални романи се завръщат с „Убийство в метрото“

3 мин.

„Убийство в метрото“ от Мейвис Дориъл Хей е част от новата поредица „Класически криминални романи“ на издателство „Еднорог“ и е чудесно четиво за почитателите на жанра и на тънкия английски хумор.

Сюжетът се върти около убийството на госпожица Понгълтън – богата възрастна дама с неособено благ характер. Бързо обаче разбираме, че фокусът на книгата няма да бъде насочен към престъплението. Много по-важни са персонажите – всеки със своите странности и причини да се превърне в заподозрян, както и любопитните теории, които ще по(д)ведат читателите към няколко възможни развръзки.

Докато четях романа, често го обсъждах с колегите и шеговито го наричахме „Базил“ или „романа за Базил“, защото за мен той е най-емблематичният герой – племенник на госпожица Понгълтън, единствен наследник и следователно основен заподозрян. Наивен до глупост, Базил взема най-странните решения и сам предизвиква опасни или уличаващи ситуации. Всичко това те кара едновременно да се забавляваш и да се ядосваш на необмислените му действия.

Останалите персонажи също се отличават с интересни характеристики – имаме пресметлив адвокат, застаряваща авторка на криминалета, няколко романтично настроени млади дами и изискани господа, едно кученце и, разбира се, леко заблуден детектив, който се нуждае от малко помощ, за да разплете загадката. Всеки ще изиграе своята роля, за да заблуди читателите достатъчно умело, така че финалът да ги изненада. Е, най-вероятно ще се досетите кой е убиецът преди последните страници, но развръзката е представена достатъчно любопитно, за да удовлетвори всеки почитател на кримките.

Естествено, като в повечето класически детективски истории, тук няма да откриете преследване, напрежение и безброй изненадващи обрати. Вместо това ще се насладите на методично разследване и интригуващи диалози, които едновременно разкриват част от сюжета, представят особеностите на различните герои и доказват умението на британските писатели да разсмиват само с няколко добре подбрани думи, използвани в точния момент.

„Убийство в метрото“ се чете леко, забавлява и разтоварва. Ако харесвате книгите на Агата Кристи, Джон Диксън Кар, дори Морис Льоблан, със сигурност ще оцените романа на Мейвис Дориъл Хей. Съжалявам, че я откривам толкова късно, и още повече, че в даден момент авторката е решила (или донякъде е била принудена от обстоятелствата) да спре да пише.

Добрата новина е, че това е едва първото заглавие от поредицата „Класически криминални романи“, от която ще ни очакват още много, надявам се приятни, изненади. Допълнителен бонус за любопитните читатели е, че книгите започват с кратък предговор, който разкрива повече за автора и историята на романа. Серията продължава с „Писък в Сохо“ от Джон Г. Брандън. Изданието вече е в книжарниците и е още една загадка, в която нямам търпение да се потопя.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20 при завършване на поръчката си.