fb
10, които...Специални

7 техники, които ще ви помогнат да четете повече

4 мин.

Всички в екипа на „Аз чета“ обичаме да четем и винаги се опитваме да намерим време за това. Често обаче чуваме от хората около нас да казват „Нямам време да чета“, „През деня ходя на работа, а вечер съм много уморен“, „Искам да чета, но просто няма кога“. Затова решихме да споделим няколко техники, които открихме в getpocket.com и които могат да помогнат на всички нас да правим това, което искаме – да се наслаждаваме на книгите по-често.

1. Поставете си конкретна цел

За да постигнете конкретни резултати, трябва да имате и конкретна цел. Опитайте с по-малка цел, например, да прочитате всеки ден по 5 страници от книга, която наистина намирате за интересна. След като успеете да постигнете тази конкретна цел, опитайте се да увеличите броя на страниците на 10, а след това – 20 или 30 страници или колкото смятате за възможно и реалистично. Важно е целта ви да не е твърде висока и непостижима, за да не се откажете много бързо от това.

2. Четете това, което ви е интересно

За да може да четете повече е наистина важно да четете неща, които са ви приятни. Ако започнете с „Братя Карамазови“ или „Анна Каренина“ и то само защото те са включени в списъците с книги, които всеки човек трябва да прочете през живота си, а не защото сте почитател на руската литература, нищо няма да постигнете. Четете любимите си автори и жанрове и не се притеснявайте да питате за препоръки в книжарниците или във форумите и групите в социалните мрежи.

3. Не бъдете твърде строги със себе си

Ако не сте успели да изпълните дневната си цел от 5 страници, не бъдете твърде строги със себе си. По-важно е да не се отказвате от целта. Ако все пак в продължение на повече от седмица изпитвате затруднения да се справите със задачата, която сами сте си поставили, помислете какво може да промените в дневния си режим.

4. Не забравяйте, че съществуват и електронни, и аудиокниги

Четенето на хартия не е единствената ви опция. Ако наистина искате да прочетете новата книга от любимия си автор, проверете дали я има в електронен или аудио формат.

5. Носете книга навсякъде със себе си

Това е пряко свързано с казаното по-горе. Ако обичате да четете на хартия, винаги може да пъхнете в чантата или раницата си книгата, която вече сте започнали, но все нямате време да довършите или пък книгата, която много искате да прочетете, но все още дори не сте отворили на първата страница. Много по-лесно е обаче да имате под ръка и електронен четец или просто приложение на телефона, с помощта на което да слушате аудиокниги. Така ще можете да четете (или слушате) по няколко странички, дори когато пътувате за кратко в градския транспорт или когато чакате на опашка в магазина или когато пристигнете първи за среща.

6. Сложете книга до леглото си

Четенето на книга може да има успокояващ ефект и да ви помогне бързо да заспите. Ако това се случи, няма да сте се наслаждавали дълго на книгата, но пък все пак ще сте чели, дори и за малко.

7. Ако спортувате сам, аудиокнигите са точно за вас

Ако обичате да тичате сутрин в парка или на пътеката във фитнеса или ако обичате физическата активност, но колективните спортове не са за вас, то не забравяйте, че това е времето, в което може да съчетаете полезното с приятното и да слушате хубава книга, докато правите нещо добро за тялото си.

Вижте още:

Аудиокнигите и електронните книги стимулират едни и същи части на мозъка

Simon & Schuster променят условията си за електронни и аудиокниги в обществените библиотеки

Аудиокнигите са по-емоционално ангажиращи от филмите

Книгите са полезни за здравето – научете защо и как да превърнете четенето в ценен навик

Четенето на илюстровани книги се отразява най-благоприятно на децата 

Специалисти предписват книги за лечение на хора с психически проблеми

 

Снимка: Pixabay