fb
@-книгиЕ-книги

Amazon намеси Джордж Оруел в спора с Hachette

2 мин.

Спорът между Hachette и Amazon за цената на е-книгите не стихва, а като оръжие този път са използвани вестникарска обява и цитат от писателя Джордж Оруел, съобщава USA Today. В създадената от Амазон група Reader United на сайта на Киндъл беше публикувано писмо, в което Hachette са обвинени за неоправдано високите цени на електронните книги.

Amazon се връщат назад във времето и припомнят каква е била реакцията при появата на новата мека корица през 30-те години на 20 век с цитат на автора на „1984Джордж Оруел: „ако издателите са разумни, те ще се обединят срещу тях [цените – бел. ред] и ще ги спрат.

След това обаче стана ясно, че цитатът е изваден от контекст и неправилно тълкуван. Всъщност Оруел казва: „Книгите на Pinguin са на прекрасната цена от шест пенса. Толкова прекрасна, че ако издателите са разумни, ще се обединят срещу тях и ще ги спрат.” Добавя още, че е „грешно е да се мисли, че евтините книги са добри за търговията.”

Писмото на Амазон е публикувано като отговор на публикуваната в New York Times петиция, подписана от над 900 автори, където писателите обвиняват Amazon, в това че са премахнали бутоните за предварителна поръчка на много от авторите на Hachette „за отмъщение”.

По казуса изпълнителният директор на Hachette Майкъл Пич, коментира:

„Този спор започна, защото Amazon търсят по-голяма печалба и по-голям пазарен дял. Hachette и Amazon са големи компании, които не трябва да претендират за монопол над просветата. Ние вярваме в книжната индустрия, в която талантът се уважава, а четящите имат право на избор.”

Прочетете още за спора между Hachette и Amazon в „Аз чета“:

Amazon: Hachette отделят твърде малко от печалбата от е-книги за авторите

Ричард Русо с писмо по повод спора между Amazon и Hachette

Кинг, Гришам, Патерсън и други световноизвестни писатели скочиха срещу „разбойниците“ Amazon