fb
Ревюта

Премиера на “Ангелите пазители” на Ясен Григоров

2 мин.

Ангели пазители - Ясен ГригоровКак мислите, че изглеждат ангелите? С бели одежди? Руси и синеоки? Домашни любимци като духа от лампата на Аладин?

С интересния си по замисъл и изпълнение проект Ясен Григоров разбива всички клишета. Защото в книгата си“Ангелите пазители” (изд. “Точица”) авторът и илюстратор разкрива ясно, кратко и точно какви са/не са тези специални помощници.

Ангелите пазители не са само русокоси и синеоки.

Ангелите пазители живеят в усмивките на хората.

Лаконичните твърдения на автора провокират ума да разсъждава, да търси контратези, доказателства. Но, както и да го гледаш, Григоров е подсилил текста с толкова изразителни илюстрации, че в крайна сметка няма как да не се съгласиш с него.

Признавам си, изпитах известно облекчение, че ангелите не са само русокоси. Винаги ми се е струвало крайно несправедливо брюнетите да са толкова онеправдани. Веднага се съгласих с автора, че тези невидими пазачи “живеят в усмивките на хората” – аз често ги срещам около мен под формата на “благодаря” и “обичам те”. Хареса ми и твърдението, че “ангелите пазители казват само истината” – винаги е хубаво да знаеш за съществуването на съвестен коректив, който се интересува от теб, без да се влияе от разни обстоятелства или чужди мнения. И ако смятате, че ангелите пазители не съществуват, огледайте се. Те винаги оставят следи!

нгели пазители - Ясен Григоров

Книгата е издадена за пръв път в Женева през 2001 г. Тя е абсолютен хит в Латинска Америка и дори става част от препоръчителната програма на училищата в Мексико и Колумбия. И, честно казано, бих искала в часовете по религия, които са включени в избираемата учебна програма в България, да се учи по такива книги, които провокират мисленето, без да насаждат религиозна нетолерантност.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.