fb
Новини

Българските писатели за войната в Украйна

1 мин.
Снимка: Reuters

„Дотук ли стигнахме?“ и „Какво, за Бога, не разбрахме?“ питат реторично българските писатели Георги Господинов и Мария Лалева в постове в социалните мрежи. Te публикуваха своите позиции във връзка с обявената война от Русия. Още в първите часове на деня стана ясно, че руската армия е започнала военна офанзива срещу Украйна.

Днес думата „война“ не е нито спомен от миналото, нито художествена измислица от романите. Ето и как коментираха те в социалните мрежи:

Мария Лалева сподели цитат от своя роман „Пасиансът на архангелите“, който за съжаление, се е оказал по-близък до действителността, отколкото писателката е предполагала.

Снимки с послание за тъжното и страшно лице на войната публикуваха журналистът Георги Тошев и писателката Мария Касимова-Моасе.

Към ситуацията не остана безразличен и световноизвестният български аниматор Теодор Ушев:

„В началото на всяка война е едно и също – само няколко часа и ще свърши, мислим ние. Започват през нощта, като демони от кошмар. Дори не сме сигурни дали наистина се случва. От омразата, смъртта расте и няма път назад, и все повече хора се включват. И продължаваме да се мразим, да се караме…“.