fb
БългарияНовини

Близо 900 деца се включиха в проекта „Гордея се с труда на моите родители“

2 мин.

За пета поредна година в седмицата на народните будители се проведе проекта „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тази година се включиха близо 900 деца на възраст между 5 и 17 години и 23 компании от различни индустрии. Идеята на проекта, чийто медиен партньор е „Аз чета“, е децата да вникнат в смисъла и същината на професиите на своите родители, като прекарат един ден на работното им място.

Децата имаха възможност да се запознаят с дейности от различни сфери и дори да опитат какво е да ги работиш. Според организаторите:

Инициативата дава възможност на децата отрано да се запознаят с различни професии и да открият това, което най-много ги привлича, и да го превърнат в своя професия.

В Пощенска банка децата научиха какво прави банката благодарение на подходящи изображения, запознаха се с регионални мениджъри, разглеждаха банкноти и защитните им реквизити, застанаха на работните места на учебния банков клон, научиха какво е банкова карта и тестваха учебен банкомат.

В Bulgaria ON AIR децата влязоха в ефирната апаратна, студиото и нюзрума. Разбраха как редакторите избират новините, проверяват източниците и отсяват фалшивите новини от истинските. Участващата с проекта Фондация „Конкордия България“ споделя:

Разказахме им за професията на социалния работник. Чрез приказки, в които героите си помагат едни на други или пък сами на себе си, стигнахме до някои основни характеристики на социалната работа.

Финалът на проекта ще бъде отбелязан с „Детски базар на професиите“. Той ще се проведе на 24 и 25 ноември с вход свободен в Учебния корпус на Музейко (сградата до Музейко). Там деца и родители ще могат да се срещнат с професионалисти от най-различни сфери и да се запознаят с професии чрез интерактивни щандове и кратки лекции.

Организаторите са подготвили инсталации, макети, 3D принтери, забавни задачи, викторини, демонстрации, книжки, брошури и други материали, които ще привлекат вниманието и интереса на участниците.

Освен базара малките и големи гости могат да посетят и изложбите на детския научен център, като закупят своя билет на място или онлайн.

Снимки: ProPR Agency

Видео с откъси от проекта „Гордея се с труда на моите родители“ 2017 г. може да гледате тук: