fb
НовиниПо света

Издателят на Fire and Fury с остра позиция срещу опитите за цензура на президента Доналд Тръмп

4 мин.

Издателство Macmillan излезе с твърда позиция срещу опитите на президента Доналд Тръмп да му попречи да публикува скандалния труд Fire and Fury: Inside The Trump White House, научаваме от Publishing Perspectives. Книгата на журналиста Майкъл Улф се основава на над 200 интервюта и разкрива множество смущаващи случки от управлението на настоящия държавен глава на САЩ.

Джон Сарджънт

Както вече ви уведомихме, администрацията на Тръмп всячески се мъчеше да възпрепятства пускането на заглавието в продажба. Атаките на президента предизвикаха възмутените реакции на редица издателски организации. Американската асоциация на книготърговците (ABA) и Авторската гилдия дори определиха действията му като злоупотреба с власт.

В писмо, разпространено до служителите и авторите на Macmillan на 8 януари, директорът на издателството Джон Сарджънт изрази официалната си позиция по въпроса. Представяме ви пълния текст на съобщението му:

Миналия четвъртък, малко след седем часа сутринта, получихме искане от страна на президента на САЩ „незабавно да прекратим печата, публикуването и разпространението“ на книгата Fire and Fury от Майкъл Улф. В четвъртък следобед отговорихме с кратко изявление, че ще издадем книгата, и преместихме датата за следващия ден. По-късно днес ще изпратим и официалния си отговор до президента Тръмп.

Позицията ни е непоколебима и такава трябва да бъде. Днес ви пиша, за да ви обясня защо този въпрос е от огромна значимост, далеч надхвърляща Fire and Fury.

Президентът е свободен да определя новините като „фалшиви“ и да напада медиите. Може да излиза от рамките на традиционното, но не е противоконституционно. Да настоява за преустановяване на печата и разпространението на тази книга обаче е явен опит от страна на президента на САЩ да заплашва издател, за да го принуди да прекъсне публикуването на важен труд относно работата на правителството и да постигне така нареченото „предварително прекратяване“. Никой американски съд няма да издаде подобна заповед, тъй като е очебийно противоконституционна.

Това е ясно дефинирано от Върховния съд, най-вече в случая с Документите на Пентагона**. Както обяснява съдия Хюго Блак в становището си:

„Както историята, така и текстът на Първата поправка подкрепят принципа, че на пресата трябва да бъде предоставена свободата да публикува новини, независимо от източника, без да й бъде налагана цензура, външна намеса или други ограничения. В Първата поправка бащите-основатели осигуряват на свободната преса защитата, от която се нуждае, за да изпълни съществената си за демокрацията ни роля. Предназначението на пресата е да служи на управляваните, не на управляващите. Властта на правителството да цензурира пресата е отнета с цел медиите завинаги да останат свободни да цензурират правителството.“

Ще цитирам и мнението на съдия Уилям Бренан по случая „The New York Times срещу Съливан“:

„Следователно считаме, че този случай влиза в разрез с дълбоката ни национална отдаденост на принципа за дебатите по обществени въпроси – те не трябва да бъдат потискани, а бурни и отворени, което на свой ред означава, че понякога биха се изразявали и в яростни, язвителни и неприятно остри атаки срещу правителството и неговите представители.“

Най-накрая представям и позицията на съдия Уорън Бъргър по друг основополагащ случай:

„Общото между всички тези случаи за предварително ограничаване свободата на словото и публикуването са най-сериозните и неподлежащи на толеранс нарушения на правата, осигурени ни от Първата поправка.“

В случая не може да се говори за двусмисленост. Това е основополагащ принцип на нашата демокрация. Не можем да запазим мълчание. Няма да позволим на никой президент да налага чрез сплашване това, което Конституцията ни би му попречила да постигне в съда. Длъжни сме да застанем твърдо както зад Майкъл Улф и труда му, така и зад всички наши автори и книгите им – сега и в бъдеще. Като граждани трябва да накараме президента Тръмп да разбере и да се подчини на Първата поправка на Конституцията ни.

*Първата поправка е изменение в Конституцията на САЩ, което има силата на закон и гарантира свободата на словото, печата, вероизповеданията и др. 

**Документи, разкриващи сериозното вмешателство на Америка във Виетнамската война. По време на президенството на Ричард Никсън медиите разпространяват част от секретния доклад и предизвикват един от най-големите скандали в модерната история на САЩ. 

Снимка на публикацията: Shannon Stapleton/Reuters