fb
Как четешСпециални

Как четеш: Савина Езекиева

5 мин.

Савина Езекиева е от Враца. Голяма част от детството ѝ е преминало в града, но напоследък работи по много и различни проекти паралелно между Враца и София. Вярва в доброто развитие на Северозападния регион и винаги би откликнала на смислени кампании, които обединяват местната общност. Савина е млад предприемач с разностранни интереси и дейност в сферата на медии, реклама и събитиен мениджмънт. Тя е страстен читател и винаги може да разкаже за интересна книга, която наскоро е прочела. Вижте какво сподели Савина в нашата рубрика.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Не бих могла да избера само една, много са книгите, които са ми въздействали силно и са ме накарали да се замисля за света около мен. Един ярък пример е Factfulness на шведския лекар, академик и оратор Ханс Рослинг. Aвторът представя многогодишния си академичен труд и емпирична практика и ни насърчава да анализираме заобикалящата ни среда на база на фактите, а не на нашите предубеждения.
В книгата са представени и десетте „инстинкта“ и ключовите предубеждения, които ни водят до погрешно разбиране как светът наистина работи. Много увлекателно и информативно четиво.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Рядко се случва да има храна около мен докато чета. Ако все пак съм решила да похапна нещичко, то най-вероятно ще е сладко. :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чаша топъл билков или зелен чай е перфектната „компания“ на увлекателната книга. :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не обичам да драскам по книгите, но задължително имам sticky notes до мен, особено когато чета нехудожествена литература. Много ми помагат за намиране на информация по-късно, когато искам да си припомня определени пасажи или не съм запомнила добре определени факти.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Не отбелязвам. :) Прочитам последната страница и с удовлетворение я поставям обратно на рафта с прочетените книги.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Със сигурност и двете. В последните години чета повече нехудожествена литература и имам не малко икономически, политически и маркетинг книги. Вярвам в максимата, че човек се учи през целия си живот и не бива да спира да се самоусъвършенства, трупайки нови знания.
В библиотеката ми можете да намерите както Кисинджър, Щиглиц, Мизес, Майкъл Луис, Айн Ранд, така и Габриел Гарсия Маркес, Оскар Уайлд, Джон Стайнбек, Скот Фицджералд, Харпър Ли, Джейн Остин и много други.
Няма как да пропусна и любимите си български автори, сред които са Блага Димитрова, Пейо Яворов, Иван Вазов, Йордан Йовков и още много от класиците на българската литература. Обичам и съвременната българска поезия – невероятно талантливите Маргарита Петкова, Красимира Макавеева (Rara Avis), Яна Кременска, Мария Лалева, Камелия Кондова.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Аз съм „старомодна“ по отношение на четенето и не заменям хартиеното издание за нищо. :)

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Нямам такива „правила в четенето“. Обикновено спирам да чета, когато много ми се доспи (обичайно чета вечер) или нямам повече време за четене. Разбира се, има такива книги, които са толкова увлекателни, че колкото и да си изморен, държиш да ги прочетеш „на един дъх“.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Случвало се е, да. Не държа да прочета докрай книга, която не носи смисъл и не ме обогатява интелектуално по никакъв начин.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Възможно е. Лошите и „несимпатични“ герои често носят най-мъдрите житейски уроци и послания. :)

Какво четеш в момента?
PR Today: The Authoritative Guide to Public Relations от Тревър Морис и Саймън Голдсуърти.

Коя е последната книга, която си купи?
„Първи стъпки в китайската медицина“ на д-р Чън Цихун, както и „Непоколебимо“ на Джон Бренан.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Доскоро имах навика да чета по няколко книги наведнъж, но вече не го правя – когато четеш нехудожествена литература, е далеч по-добре да се концентрираш върху едно издание, за да можеш да извлечеш максимална полза от информацията вътре.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Най-много обичам да чета сред тишината и спокойствието на природата – в планината с книга в ръка е идеалният начин за почивка. :)
Вкъщи също обичам да чета, винаги когато имам време за това.

Patuvane kam sebe si - Blaga Dimitrova

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Много са книгите и авторите, които бих препоръчала на приятели – в зависимост от това кой на каква вълна е и какво му се чете. :) Примерите, които дадох, са и част от любимите ми автори.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Организирам ги в две категории – художествена и нехудожествена литература.
В художествената секция има „Класика“ и „Съвременна литература“.
В нехудожествената ги разделям по категории – „Икономика“, „Политика“, „Маркетинг“ и други.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.