fb
Не пропускайтеПанаирът

Книги за най-малките читатели от Пролетния базар

3 мин.

Сред изобилието от книги има по нещо подходящо за всеки вкус и всяка възраст. По време на Пролетния базар дори най-малките читатели могат да се потопят в магията на четенето, а ние от „Аз чета“ ви препоръчваме няколко заглавия, с които да започне това вълнуващо пътешествие.

Otnovo Elmar - David MakkiyКнигите за слона Елмър от Дейвид Маккий (изд. „Жанет 45“)

Елмър е абсолютно необикновен слон, защото е… кариран и голям любител на шегите. Шареният герой на Дейвид Маккий има една много важна задача: да покаже на малките читатели, че да бъдеш различен и да носиш своята индивидуалност никак не е лошо.

Книгите за Вук и Нада от Николета Новак (изд. „Кибеа“)

Поредицата Когато малките са големи на Николета Новак проследява различни житейски ситуации от живота на Вук и сестра му Нада. Двете деца са прилежни, подредени, съвестни и съобразителни, но имат един сериозен проблем – заобиколени са от немирни възрастни. Книгите представят различни житейски ситуации, в които децата често изпадат. Тук обаче тъкмо малките са на мястото на уравновесените и разумните, които успяват да намерят изход от ситуацията и да помогнат на замесените в нея да открият решение.

Padingtan v zooparka Maikal BondПадингтън в зоопарка“ от Майкъл Бонд (изд. „Агата-А„)

Падингтън е мече, което идва от Тъмно Перу, обича мармалад и се старае да бъде умно и предприемчиво, макар често да оплесква всичко. Един ден Джуди и Джонатан решават да заведат приятеля си в зоологическа градина. Щом обаче е намесен Падингтън, разходката няма как да мине гладко.

Черният заек“ от Филипа Ледърс (изд. „Артлайн„)

Впечатляваща картинна книга, която ще прикове вниманието на всеки мъник и ще го накара да следи със затаен дъх историята на малкото зайче и неговата сянка. Кратките изречения предлагат на децата рамка за разсъждение, провокират въображението и въпросите им. Опростените и същевременно привличащи вниманието илюстрации ще им помогнат да разберат още по-добре историята, а на вас ще помогнат да развиете наблюдателността, любопитството и въображението им.

Островът на дядо“ от Бенджи Дейвис (изд. „Артлайн“)

Сид и любимият му Дядо се отправят на морско пътешествие до приказен остров. Следват дни на забавления и радост, но когато Сид решава да се отправи обратно към дома, дядо му избира да остане на острова завинаги. Бенджи Дейвис разказва на децата за неизбежната смърт на любимите хора, като представя смъртта на Дядо като невероятно приключение. А нелеката задача да убедят в това читателите имат илюстрациите му – ярки, бликащи от живот, криещи безброй дребни детайли.

„Лъжичко и неговите приятели“ от Моника Хюлсхоф (изд. „Ентусиаст“)

Една забавна книжка, в която ножът, вилицата и лъжицата оживяват с илюстрациите на Мартина Матос и се впускат в интересни приключения, които бързо грабват малките читатели и предизвикват въображението им.

Zashto? Kakvo? Kak? Enciklopediya za nai-malkite: Kakvo stava v tamnotoМалки енциклопедии от поредицата Защо? Какво Как?“ (изд. „ФЮТ“)

Книгите са отлична възможност малчуганите да научат повече за света около тях. Кратките и ясни текстове, разнообразните теми и веселите капачета превръщат срещите с книгата в истински празник.

Тайните на пластилина от Рони Орен (изд. „Лабиринт“)

„Тайните на пластилина“ не е просто поредната книжка за детско ръчно творчество. Подходът към моделирането е много добре обмислен и представен по начин, който привлича и мотивира. Моделирането на всяко животинче е сведено до два прости елемента, които впоследствие се видоизменят. Оформянето на частите от тялото е представена с няколко действия, всяко от които придружено със съответната илюстрация на срещуположната страница.

Изтегли списъка в подходящ за принтиране PDF с указания къде можеш да намериш всяка от книгите от този линк.