fb
Ревюта

„Кралицата на Юга” – една силна жена начело на мъжкия свят на наркотрафика

4 мин.

кралицата на югаЗабелязала съм, че писането на отзиви за книгите на любими автори е най-трудно. Колкото повече ми хареса един роман, толкова по-трудно събирам в смислени изречения възторга си. Защото хем искам всички да го прочетат, хем си давам ясна сметка, че всеки гледа на написаното през призмата на собствения си опит.

Артуро Перес-Реверте е мой личен огромен любимец заради желязната му ерудиция, заради прекрасните и толкова различни една от друга истории и заради цялостната му биография на бивш военен кореспондент, обиколил света и отразявал конфликти в най-горещите точки (която сама по себе си заслужава отделна книга).

„Кралицата на Юга” (изд. „Еднорог“) ни разкрива нова фасетка от многостранния талант на Реверте, завличайки ни стремглаво в жестокия свят на наркотрафика. Още с първото изречение: „Телефонът звънна и тя разбра, че ще я убият” скачаме дълбоко в заешката дупка и шеметният бяг не приключва преди затварянето на последната страница.

„Кралицата на Юга” ще се хареса на всички, които обичат силните женски персонажи, защото Тереса Мендоса, макар и рядко да предизвиква симпатии, не може да бъде определена по друг начин освен като силна, адаптивна и оцеляваща при всякакви ситуации. Историята е съвременна интерпретация на „Граф Монте Кристо”, любима книга на Реверте, която е споменавана многократно в текста. Но това не е роман, посветен само на света на наркотиците, честта на престъпниците и вкуса на отмъщението – това е разказ и за силата на книгите и какво биха могли ни дадат те дори през най-мрачните дни от живота ни.

Така Тереса се увери, че мъртвият предмет от мастило и хартия оживяваше, когато някой прелистваше страниците му, минаваше по редовете му и оставяше там отпечатъка на съществуването си, на влеченията, вкусовете, добродетелите и пороците си… Няма две еднакви книги, защото никога не е имало двама еднакви читатели. Всяка прочетена книга е като всяко човешко същество, единствена, неповторима история и един свят сам за себе си.

И още:

Ако си способен да четеш със смирение, търпение и желание да научаваш, те никога не те разочароват. Дори това, което не разбираш, оставаше в някое кътче в  главата, готово в бъдеще да се превърне в красиви и полезни неща.

Тереса Медноса попада в затвора и точно там пред нея се разкирва светът на четенето. Любов, с която тя няма да се раздели до края на живота си и която постоянно ще й помага да бъде по-добра, да надскача себе си, да погледне света през чужди очи.

Нещо, което много обичам у Реверте, определян традиционно като „мъжки писател”, е тънкият му усет към модата и важността на цялостния стилен външен вид без изпадане в излишна суета. Изключително рядко срещан талант при един писател, който той използва в точните умерени дози, особено когато главните му героини са жени.

Дрехите трябва да се пригаждат към всеки момент. Винаги се набива на очи, ако някой се появява с шал на обяд или на вечеря с къса пола. Това показва липса на критерии или на възпитание. Не знаят кое е подходящо и си слагат най-елегантното или най-скъпото. Това издава веднага парвенюто.

Неукротимата любов на Реверте към морето също е тук, няма как да не почувствате солените водни пръски по устните си, докато четете шеметните сцени с преследване между полицейския хеликоптер, наречен просто „Птичката”, и лодките, превозващи наркотици в нощта.

Голямото предимство на морето е, че можеш да прекараш часове, гледайки го, без да разсъждаваш. Без да си спомняш. Можеш дори да накараш спомените да останат в дирята на плаващия съд с лекотата, с която те идват, да пресекат пътищата си с твоя без последици, подобно на корабни светлини в нощта. Това се случва само в морето, защото то е жестоко и егоистично като човешките същества, освен това в своята простота не познава смисъла на сложни думи като жалост, рани и угризения. Навярно затова успокоява болките.

„Кралицата на Юга” не е типичната за Реверте книга, посветена на историята и изпълнена с подробно описани битки. Тя е силно кинематогрфична (неслучайно по нея има два сериала, които не успяват да достигнат нивото й, но са показателни за качествата на историята), с бързо темпо и непрестанни обрати. Чудесна възможност да се запознаете с творчеството на испанския гранд, ако все още не сте го направили. Феновете е излишно да убеждвам да я прочетат, те знаят че самото име на Реверте е достатъчна гаранция за класна литература.