fb
БългарияНовини

Културен календар (11 ноември – 17 ноември)

2 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

„Киномания“ (14-30 ноември)

56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната селекция на филмовия фестивал“Киномания“. Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др.

Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „Засукан свят” на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. За втора поредна година ще се проведе и Детска киномания, а най-креативните сред децата ще се борят за детски филмови награди. Премиерни прожекции в рамките на „Киномания“ ще имат и българските филми „Котка в стената” – на 27 ноември от 20:30 ч., и „7 – Омнибус от 7 късометражни филма” – на 13 ноември от 19:00 ч. Цялата програма на Киномания може да видите тук.Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

Нощ на театрите (16 ноември)

На 16 ноември за седма поредна година в 18 града в страната ще се проведе Нощ на театрите. В столицата в съботния ден много театри ще отворят вратите си за зрителите и ще разкрият какво се случва зад кулисите.

Ще има и изложби и дори състезание „Кой знае най-много за театъра?“. Нощта на театрите е и част от Календар на културните събития на Столична община за 2019 година, а пълната програма може да видите тук.

Хърватски поети гостуват в „Хралупата“ (16 ноември)

Двама от най-големите съвременни хърватски автори – поетите Иван Херцег и Мария Деянович ще гостуват в „Хралупата“ на 16 ноември от 18.30 ч. Събитието ще води Людмила Миндова, превела стихотворенията им на български език.

Българска премиера на „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев (17 ноември)

Българската премиера на „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев (по книгата на Георги Господинов)  ще бъде 17 ноември, в зала 1 на НДК в рамките на „Киномания“. Събитието „Нарисувай ми тъга“ ще съвмести премиера и единствена прожекция за България на филма и анимационенния концерт по „Четирите годишни времена“ на Вивалди, проект на университета по изкуства в Токио. Всяка част е анимирана от различен автор като Теодор Ушев е автор на анимацията „Зима“.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук.