fb
НовиниПо света

Недостигът на хартия спира печатането на учебници в Пакистан

2 мин.

През настоящия месец от пакистанските печатници трябва да излязат най-новите учебници за училище и колеж за новата академична година, която започва през август. Но тази година изглежда, че няма да има нови издания, а това ще засегне не само печатниците, но и издателите и авторите, разпространителите, търговците на дребно и разбира се студентите, пише The New Publishing Standard.

Големият недостиг на хартия в Пакистан е явление, което вероятно ще видим да се повтори по целия свят, когато глобалната икономическа криза се задълбочава.

Големите печатни машини са в застой, а малкото хартия, която има в страната, е с твърде ниско качество, за да се използва за учебници. Срещат се и лошо отпечатани копия на по-ниски цени, но дори тези издания са прекалено скъпи, тъй като дори цената на нискокачествената местно произведена хартия се е повишила с 200%. Вносната хартия е лукс, за който мнозина не могат дори да мечтаят.

„В момента цената на местната хартия е нараснала с над 200 процента и нейното качество също е по-ниско от хартията от чуждестранно производство“, съобщиха от The News International. От изданието допълват, че формулата за ценообразуване тепърва ще бъде решена между правителството и частните издатели и не са предприети стъпки за предоставяне на хартия на фиксирана цена на издателите.

Азиз Халид, председател на Асоциацията на издателите и продавачите на книги в Пакистан, каза, че кризата е

бутане на печатарската и опаковъчната индустрия към колапс.

В много развити страни голяма част от учебниците са дигитализирани и издателите не се притесняват за цената или наличността на хартия. Но за страни като Пакистан, които толкова дълго са избягвали всякаква смислена промяна към дигиталното публикуване, това е може би един от многото дни на разплата, които предстоят.