fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 23 октомври 2022

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Мозък, език и съзнание“ от Татяна Черниговская

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 17 октомври 2022 г.
Отговорен редактор: Любен Козарев
Превод: Владимир Найденов

За книгата: Спорът кое в човешката природа се е появило първо – мисленето или езикът, – продължава десетилетия. Изследвайки проявленията на съзнанието във вербалния език, ние се опитваме да разберем как си влияят идеалното и материалното, какво е човекът, до каква степен биологията определя културата – и обратно.
„Мозък, език и съзнание“ е сбор от подбрани статии за изследвания в областта на лингвистиката и сензорната физиология, невронауките, психологията, изкуствения интелект, семиотиката и философията. Книгата отразява виждането на авторката за еволюцията и природата на вербалния език и другите висши функции.

„Моят полицай” от Бетан Робъртс

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 17 октомври 2022 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Превод:
Зорница Русева
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: „Моят полицай“ е нежна и поетична история за любовта, написана с крехките думи на желанието и болката. В мига, в който Марион вижда Том, тя разбира, че е това е мъжът, с когото иска да прекара живота си. Затова ще направи всичко, за да му помогне да бъде щастлив и да го накара да отвърне на чувствата ѝ.
Години по-късно във връзката им се намесва Патрик – деликатен и фин мъж, чиято поява променя всичко. Скрити тайни и потиснати желания ще излязат наяве и когато бурята се успокои, няма да бъде същото.

„Ние, Разбойникови, и Бандитското караоке“ на Сири Колу

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 17 октомври 2022 г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Светлана Стоянова и Стефан Тотев

За книгата: Виля е новата Пипи Дългото чорапче. Ваканцията на Виля започва лошо – тя трябва да отиде на лагер и да свири на цигулка по цял ден. За щастие, семейство Разбойникови я отвлича, впечатляващо и учтиво. Тогава започва животът на дивия, свободен разбойник, който Виля обича толкова много: кандилкане по черните пътища, къмпингуване на бреговете на езера и хапване на лакомства за разбойници. Летният фестивал на разбойниците наближава и състезанието по бандитско караоке ще определи следващия крал или кралица на разбойниците! Свирепия Карло се нуждае от находчивата Виля за предстоящия голям финал. Но се оказва, че има сериозни съперници от другите разбойнически банди. Виля пък ще научи за уникалния Наръчник на разбойниците отпреди век и половина, от който е запазен само един-единствен екземпляр. Дали обаче съперниците вече не са го намерили…

„Вампири, гундураци, върколаци“ от Красимир Мирчев

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване
: 17 октомври 2022 г.
Редакция: Гергана Рачева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: От прастари времена ги е имало. Изпълзявали са от хралупите, свирали са се в пещерите, таели са се под прага на дома, в кладенеца, беснеели са нощем по пътища и дворове. Хората са се погаждали с тях, знаели са как се шие риза за змея, кога се оставя паничка с жито пред иконата на свети Харалампи (господаря на чумата), къде да се намери росен, та да се пренощува под него. Лоши и добри, те са придружавали българина от люлката до гроба, той ги е усещал, познавал ги е още от приказките край огнището. И така до наши дни. Кои са, какви са? От тази книга ще научите.

„Четирите вятъра“ от Кристин Хана

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване
: 18 октомври 2022 г.
Превод: Вихра Манова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Тексас, 1921 година. Време на изобилие. Първата световна война е приключила и светът се намира на прага на нова и по-светла епоха. Но за Елса Уолкот, заклеймена от семейството си като неподходяща за брак, бъдещето изглежда пусто и мрачно. До нощта, в която среща Рейф Мартинели и животът ѝ се променя завинаги. За да спаси погубената си репутация, тя трябва да се омъжи за човек, когото почти не познава. През 1934 г. светът вече е коренно различен. Милиони хора са останали без работа, а Прашните бури безмилостно погубват Големите равнини. Фермерите отчаяно са борят да запазят земята и поминъка си. Водата пресъхва и няма реколта. Фермата на Мартинели загива, както и бракът на Елса. В тези несигурни и опасни времена, Елса Мартинели, също като много от нейните съседи, трябва да направи мъчителен избор: да се бори за земята, която обича, или да замине на запад, към Калифорния, в търсене на по-добър живот за децата си…

„Коледа край камината“ от Джени Хейл

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 18 октомври 2022 г.
Превод: Дори Габровска
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова                                                          

За книгата: За Лайла, която е загубила родителите си, коледните празници са най-тежкият и самотен период. Тази година обаче тя ще посрещне празника с най-добрите си приятелки в кокетни вили насред заснежените склонове на Тенеси. Но очакваната зимна приказка се оказва мираж – градчето е скучно и почти безлюдно, а вилите са занемарени. Момичетата се колебаят дали да не анулират резервацията си, но сърце не им дава да разочароват собственичката, милата вдовица Елинор. Затова се залавят да вдъхнат нов живот и коледен дух на вилите. Налага се приятелките на Лайла да си тръгнат преждевременно, но тя остава, за да довърши реновирането. А и така ще има възможност да опознае Тео, грубия и надменен собственик на местното кафене. Младата жена обаче е заинтригувана да разбере какво се крие под непроницаемата му външност. Дали тази година най-накрая няма да получи подаръка, за който винаги е мечтала? Защото на Коледа се случват чудеса, достатъчна е само щипка магия, чаша горещ ябълков сайдер край камината и някой, когото да целунеш под имела.

Северни стихии“ от Рагнар Йонасон

Издава: „Ера“
Дата на публикуване
: 18 октомври 2022 г.
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Два дни преди Коледа. Млада жена е намерена мъртва под скалите в изоставеното, отдалечено село Калсхамарсвик. Зимата бушува и снегът се трупа безмилостно, заличавайки всякакви следи. На Ари Тор Арасон предстои особено трудно разследване, в което минало и настояще се преплитат и малцина са склонни да му съдействат. А когато работата го поглъща, личният му живот все повече страда. Скоро полицаят прави шокиращо откритие: майката и по-малката сестра на жертвата са загубили живота си двадесет и пет години по-рано… на абсолютно същото място!
Разследващите започват бавно да разкриват мрачната история и заплетените тайни на селото и обитателите му, но броят на убитите не спира да се увеличава. Ари Тор и екипът му от участъка в Сиглюфьордюр трябва да побързат да заловят убиеца… преди следващата голяма трагедия!

„130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация“ от Димитър Недялков

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 18 октомври 2022 г.
Редактор: Любомир Илиев
Дизайн на корицата: Лало Николов

За книгата: Тази книга е посветена на два славни юбилея – 130 години от първото въздухоплаване на български граждани в небето на България и 110 години от първия полет на български пилот и самолет във въздушното пространство на страната. По съдържанието си тя е пълна документална история на военната ни авиация. Детайлно, с имена, дати, организационни структури и събития, са проследени изграждането, развитието и функционирането на българските военновъздушни сили от зараждането им до наши дни. Това е 130 години история на небесна романтика и технически прогрес, но и на тъжен драматизъм и фатални трагедии, когато върху благородния идеализъм на авиаторите се стоварват користни действия на политици. История, съчетаваща триумфални постижения и победи, но и катастрофални загуби и дори ликвидации, след които военновъздушните ни сили съумяват да възкръснат благодарение на самоотвержеността на идеалистите, влюбени в небето…

„Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан“ от Роберт Хас

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 19 октомври 2022 г.
Превод: Светла Кьосва
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Гергана Грънчарова

За книгата: Войводина на прага на ХХ век с нейното пъстро многонационално население; съжителството и сблъсъка на постиженията на ХХ век с предразсъдъците и суеверията. Авторът описва този вълнуващ свят с изключителен финес и чувство за хумор, въвличайки ни в ежедневието на отдалечената и все пак близка епоха.

„Маркетинг на позволението“ от Сет Годин

Издава: „Локус Пъблишинг“
Дата на публикуване: 20 октомври 2022 г.
Превод: Кирил Грозев
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Маркетингът на позволението е концепция, която дава възможност на маркетинг специалистите да оформят своето послание така, че потребителите с удоволствие да го възприемат. Вместо да безпокоят потенциалните си клиенти, като прекъсват най-ценната им стока – тяхното време, – привържениците на маркетинга на позволението мотивират потребителите да приемат посланията им доброволно. Годин представя съвсем различен подход към рекламирането на стоки и услуги. Като осъществява контакт само с онези, които са проявили интерес и желание да получат повече информация за съответната стока, маркетингът на позволението помага на компаниите да установят дългосрочни взаимоотношения с клиентите си, да изградят доверие, да бъдат осведомени за търговската марка и чувствително да увеличат шансовете за продажба.

„Заекът“ от Йордан Радичков

Издава: „Нике“
Дата на публикуване
: 20 октомври 2022 г.
Дизайн на корицата:
София Попйорданова

За книгата:„Заекът“ на Йордан Радичков раказва историята на безделника Заяко, който трябва да обгрижва имота и благосъстоянието на сирачето Перуниката. В нелеп инцидент Перуниката губи своя живот и из селото тръгва мълвата, че младежът се е превърнал в тенец.
Постепенно селото забравя мълвата и продължава своето кротко съществуване. Хората се събират около новопоявилите се кълвачи в дървото пред старата къща на Перуниката, наблюдават гущери, които се учат да се катерят и посрещат в селото новопристигнала банда ковачи, която се на настанявa в къщата на Перуниката.
Битието на селото продължава да се оттича, суеверията отстъпват под натиска на ежедневието, но когато са напълно забравени, те се завръщат в живота на хората с нова и неочаквана сила.

„Избрани пиеси“ от Ялмар Бергман

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 21 октомври 2022 г.
Превод: Меглена Боденска
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: В настоящия сборник са включени 4 пиеси на един от класиците на шведската литература:
„Завещанието на Негово благородие“ (1930), в която ексцентричният барон Рогер Бернхюсен де Сарш ще празнува шейсет и петия си юбилей и за ужас на деспотичната си сестра решава да направи извънбрачната си дъщеря Бленда своя единствена наследница.
„Шведенйелмови“ (1924), смятана за шведската национална комедия, за изобретателя Ролф Шведенйелм-старши, чието най-ценно притежание не са откритията и патентите му, а двамата му синове и дъщеря му.
„Господин Слеман иде“ (1917) – жестока пиеса приказка, в която две стари, достопочтени своднички с безукорен вид, с куки за плетене и гергеф, омъжват невръстната си племенница за стария и недъгав господин Слеман.
„Приказката“ (1919) – полуреалистична, полусимволистична драма за любовта за девойката на име Приказката, която от векове обитава кладенеца в имението на своя любим и убиец, рицаря Сюне.

„Пътят към цялостност“ от Марта Бек

Издава: Grant Cardone
Дата на публикуване
: 21 октомври 2022 г.
Превод: Венета Данабашева
Редакция: Йоана Йорданова
Дизайн на корицата: Георги Вълков

За книгата: „Пътна карта към истината и автентичността… „Пътят към цялостност“ е изпълнена с прозрения и практически упражнения, които могат да ни насочат по пътя към просветление.“ Опра Уинфри
Автор на бестселъри, житейски наставник и социолог, Марта Бек обяснява защо „цялостността“ – от която се нуждаем повече от всякога в тези бурни времена – е ключът към смислен и щастлив живот.

„Коледните патила на Доналд Дък“

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 22 октомври 2022 г.
Преводач: Любомира Въжарова
Редактор: Иванка Ангелова
Дизайн на корицата: © Disney 2022

За книгата: Ех, че бъркотия настана в дома на Доналд Дък в коледната вечер! Представи си само – докато той привършваше последните приготовления за празника, вътре се търкулна един голям орех. Това беше специалното коледно лакомство на Чип и Дейл. Сега да не помислиш, че двете катерички ще се разделят с ореха си на драго сърце?! Те са решени на всяка цена да си го вземат, бързо се вмъкват в къщата и патилата на Доналд Дък започват. А после… Но защо сам не разбереш какво се случи после в тази забавна история?
Весела Коледа с Доналд Дък!

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.