fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 7 август

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

Време за суинг“ от Зейди Смит

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 1 август 2022 г.
Превод: Невена Дишлиева-Кръстева
Редакция: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: Амбициозен, интелигентен, широкообхватен роман…
Смит разказва по страхотен начин за сложността и нюансите на приятелството между две момичета и как, веднъж изградено, то може да бъде разрушено, но никога не се забравя. Алис О’Кийф, The Bookseller

„Ловеца на зайци“ от Ларш Кеплер

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване
: 1 август 2022 г.
Превод: Антоанета Дончева-Стаматова
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: Мъж с маска се спотайва в сенките на градината. Наблюдава първата си жертва през прозореца. Той ще го убие бавно, ще го накара да страда, ще му пусне детска песничка и ще го принуди да си плати.
Има само един човек, към когото полицията може да се обърне – бившия криминален инспектор Юна Лина, който излежава присъда в затвор с високо ниво на охрана. Така че те му предлагат начин да откупи свободата си: да помогне на Сага Бауер да спре жестокия убиец, познат като Ловеца на зайци, преди да убие отново.
Скоро се появяват нови три жертви и Стокхолм е уловен в хватката на страха. Юна Лина трябва да залови емоционално неуравновесен хищник, чиито следи на разрушение водят до потресаваща нощ, изпълнена с насилие – с по-ужасяващи последствия, отколкото някой си е представял.

„Каста: Коренът на нашето недоволство“ от Изабел Уилкерсън

Издава: „Грант Кардон ЦИЕ“ 
Дата на публикуване
: 1 август 2022 г.
Превод: Катерина Върбанчовска
Редакция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Георги Вълков

За книгата: Изабел Уилкерсън ни представя майсторски портрет на един невиждан феномен. Тя проследява как Америка и до днес е оформена от скрита кастова система, йерархия на човешка класификация.
Уилкерсън изследва осемте стълба, които лежат в основата на кастовите системи на цивилизациите, като Божествената воля, кръвните линии, стигмата и др.

„Мъртви лъвове” от Мик Херон

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
2 август 2022 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Превод: Коста Сивов
Редактор: Мария Венедикова
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Книга втора от великолепната поредица, вдъхновила сериала „Куци коне“ с участието на Гари Олдман,„Мъртви лъвове“ е магнетичен и забавен шпионски трилър, който със сигурност ще очарова не само почитателите на жанра, но и любителите на интелигентния британски хумор.
В духа на романите на майстора Джон льо Каре, „Мъртви лъвове“ е напрегната,  изпълнена с мрачен хумор история, която рязко изхвърча от коловозите си и превръща Херон в един от майсторите на криминалната проза на XXI век.

„Погрешни стъпки“ от Катрине Енгберг

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 2 август 2022 г.
Превод: Любомир Гиздов
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Когато 15-годишният Оскар изчезва, полицията предполага, че той просто е избягал. Типичен случай за пренебрегвано дете от богато и ексцентрично семейство, което иска да се откъсне за няколко дни от проблемите си. Родителите му обаче са сигурни, че с него се е случило нещо ужасно.
Единствената улика е загадъчно писмо с цитат от Оскар Уайлд, което никой не може да разгадае. Дали става въпрос за оплетена схема за отвличане или прощално писмо от депресиран тийнейджър? Имал ли е Оскар причина да посегне на живота си?
Тогава тялото на млад мъж е открито в инсинератор за отпадъци. Жертвата е убита същата нощ, когато Оскар изчезва. Следователи Йепе Кьорнер и Анете Вернер започват трескаво издирване. И се натъкват на шокиращи семейни тайни.

„От Венеция с любов“ от Розана Лей

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 2 август 2022 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев
Превод: Майре Буюклиева

За книгата: Джоана и Хариет са сестри със съвършено различен живот. Едната е щастливо омъжена и живее в Лондон, където работи като журналист на свободна практика, а другата не е напускала границите на семейната ферма, която стопанисва сама, грижейки се за болната им майка. Докато Хариет се чуди как да намери пари за поредния ремонт, сестра ѝ бърза да избяга от хаоса, причинен от проваления ѝ брак. Избира за убежище именно родния дом в Дорсет.
Една красива картина над леглото и купчина стари писма, намерени в прашен сандък на тавана, провокират любопитството на Джоана и ѝ задават нова цел – да открие коя е жената, изляла сърцето си в тях. Стъпките я отвеждат към Венеция, Лисабон и Прага, а историята открехва вратата към миналото, но дава на Джоана и ключ към нейното бъдеще. Междувременно в Дорсет сестра ѝ също продължава с търсенето – на голямата любов и на онзи бленуван живот на споделено щастие, без да осъзнава, че понякога всичко, от което човек има нужда, е точно под носа му. 

„На сър Филип, с любов“ (Бриджъртън, кн. 5) от Джулия Куин

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 4 август 2022 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Lee Avison/Trevillion images

За книгата: Сър Филип се нуждае от съпруга. Той знае, че според стандартите на висшето общество Елоиз Бриджъртън е вече стара мома, и предполага, че няма да е придирчива, а по-скоро отчаяно ще копнее да получи предложение за брак. Само че тя съвсем не се оказва онова, което въображението му е рисувало. Красивата жена на прага му е всичко друго, но не и тиха и кротка… Елоиз Бриджъртън не може да се омъжи за някого, когото никога не е срещала! Да не би сър Филип да си мисли, че си е изгубила ума? Но писмото с предложението му не напуска мислите ѝ и преди да се усети, тя се озовава в карета на път към неговия дом, като се надява, че той ще се окаже нейната перфектна половинка. Само че… той не е. Сър Филип е малко недодялан и съвсем различен от лондонските джентълмени, надпреварвали се за ръката ѝ. Но когато се усмихва, останалият свят просто изчезва…

„Малибу в пламъци“ на Тейлър Дж. Рийд

Издава: Intense
Дата на публикуване: 4 август 2022 г.
Превод: Катя Перчинкова
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Малибу, август 1983 г. Кипи трескавата подготовка за ежегодното парти на Нина Рива. Всички искат да се докоснат до прочутото семейство Рива: Нина, талантливата сърфистка и топмодел; братята ѝ Джей и Хъд, единият – шампион по сърфинг, другият – уважаван фотограф; и малката им сестра Кит. Братята и сестрите са обект на голямо внимание не само в Малибу, но и по целия свят − отчасти тъй като са деца на легендарния певец Мик Рива.
В полунощ на партито вече ще цари пълен хаос. На сутринта имението на Рива ще бъде изпепелено от пожар. Но преди първата искра да припламне, алкохолът ще се лее, музиката ще гърми и на бял свят ще излязат дълго пазени тайни.

„Голяма книга за цветята“ от Ювал Зомер

Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 4 август 2022 г.
Превод: Десислава Сивилова

За книгата: На страниците на „Голяма книга за цветята“ оживяват някои от най-пъстрите, ярки и необичайни представители на флората от целия свят.  Читателите ще се запознаят с анатомията на цветята и техните местообитания. Ще открият кои видове са застрашени и защо някои цветове са ароматни, а други излъчват зловонни миризми. Книгата включва и игра за наблюдателност, идеи и съвети за това как да си отгледаме цветя, без да имаме градина, списък с цветни думички, както и показалец.

 „Мерилин и звездите на Холивуд“ от Надя и Клаудия Байнерт

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 4 август 2022 г.
Превод: Ваня Пенева
Редактор: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Годината е 1934-та. Едно осемгодишно момиченце стои на булевард „Холивуд“ и съзерцава внушителния Китайски театър на Грауман, прочут киносалон в Лос Анджелис. Стиснало ръката на поредната си „майка“, то не може да повярва на щастието си – защото му предстои да види за пръв път кино, но най-вече защото жената до него обещава да е с него завинаги. Изоставено от родната си майка, познало сиропиталищата, отхвърлено от приемните си родители под предлог, че е „трудно за отглеждане“, момиченцето има само една мечта – дом и топлина. Новата му майка, красивата като киноактриса монтажистка от Холивуд Грейс, не спира да му рисува прекрасно бъдеще като звезда, но детето се вълнува само от нейната близост.
Норма Джийн е просто едно захвърлено от майка си и от обществото момиче, което не може и да подозира какво му готви съдбата – да стане Мерилин Монро!

„В тихи води“ от Вивека Стен

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 август 2022 г.
Превод: Радослав Папазов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: В една спокойна и гореща юлска утрин на остров Сандхамн е открито тяло на мъж, увито в рибарска мрежа. Само седмица по-късно на същия остров е намерена жестоко убита жена. Криминален инспектор Томас Андреасон се заема със случая, но следите са твърде малко. Липсва връзка между жертвите и жителите на Сандхамн. Измъчван от смъртта на новородената си дъщеря и последвалия развод със съпругата си, Томас хвърля всички сили в разследването. Помага му дългогодишната му приятелка от детството Нура Линде, която прекарва летата си на острова. Някъде на красивия и идиличен остров се разхожда убиец и Томас трябва открие ключа към разрешаването на случая, преди той да убие отново.

„Полукръвна“ от Дженифър Л. Арментраут

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 6 август 2022 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Вили Вълканова
Коректор: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Hang Le

За книгата: От авторката на хитовата поредица „Кръв и пепел“.
От съюза на боговете и простосмъртните били създадени Хематоите. Децата на двама Хематои – чистокръвните – имат всички отличителни черти и сили на боговете. Децата на Хематоите и простосмъртни нямат този късмет. Пред полукръвните стоят две възможности – да станат Пазители, които преследват и убиват деймони, или да служат в домовете на чистокръвните.
Седемнадесетгодишната Александрия по-скоро би умряла, отколкото да търка тоалетни по цял ден. Но, както изглежда, може и да ѝ се наложи да се примири със съдбата си на прислуга. Има няколко правила, които обучаващите се в Завета трябва да спазват. Алекс обаче има проблем с всичките, особено с правило номер 1 – „Връзките между чистокръвни и полукръвни са строго забранени“. За съжаление, това, че си пада по суперготиния чистокръвен Ейдън не е най-големият ѝ проблем. За да завърши обучението си и да стане Пазител, тя трябва някакси да остане жива.. Ако не се справи, ще бъде превърната в деймон и ще бъде преследвана от Ейдън. А това би било гадно. Книга първа от поредицата „Заветът“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.