fb
БългарияНовини

Писатели п(р)очитат Алеко навръх 1 януари

1 мин.
Статуята на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ беше сред избраните фигури от „Етюд-и-те на София“, които на Коледа осъмнаха, украсени с празнични кутии с книги./Снимка: „Етюд-и-те на София“

Български писатели отбелязват 160 години от рождението на Алеко Константинов, навръх 1 януари 2023 г.

„Да се съберем около паметника му на същия ден привечер в 18.00. В тъмни времена само светли и свестни хора като Алеко могат да ни съберат“, написа в профила си във Facebook авторът на „Времеубежище“ – Георги Господинов. Писателят ще е сред участниците в събитието, заедно с Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев.

Актьорът Руси Чанев ще чете откъси от „Бай Ганьо“, а кратко слово ще произнесе проф. Александър Кьосев, допълниха организаторите. Събитието ще се проведе около скулптурната фигура на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ 67-69, София.

Мотото на събитието е „Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо“.

Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов. Завършва средно образование в град Николаев в Русия през 1881 г. и право в Новоросийския университет в Одеса през 1885 г. Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно е уволняван по политически причини. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет. Посещава международните изложения в Париж (1889), Прага (1891), Чикаго (1893). Убит е на 11 май 1897 г. край с. Радилово.