fb
БиблиотекитеНовиниПо света

Празнуваме любовта, виното и… Library Lovers Day

3 мин.
Снимка: Canva

Датата 14 февруари не е само Свети Валентин и Трифон Зарезан, но и Ден на любителите на библиотеката или казано в оригинал – Library Lovers Day. Денят почита библиотеките и невероятните променящи живота книги, които могат да бъдат открити там.

Library Lovers Day първоначално стартира в Австралия през 2006 г. от Държавната библиотека на Нов Южен Уелс. Денят е обявен за национален празник през 2007 г., когато Австралийската библиотечна и информационна асоциация (ALIA) се включва в кампанията за популяризиране на страстта им към книгите. Днес Денят на любителите на библиотеката се отбелязва в международен план с нова тема всяка година.

„Спомняте ли си чудото, което изпитахте, когато за първи път открихте нещо като дете? Може би това беше идея, място сред природата или чистата радост да се загубиш в нова въображаема игра за часове. Това чувство на детска радост е чувството, че насърчаваме хората да си спомнят този ден на любителите на библиотеката чрез темата: „Покажи любовта“.

Това е ден, в който да си спомним, че нашите библиотеки са място, където можем да се изгубим в идея, която следваме, да намерим в книга приключение, което търсим, да открием повече за проблем, който ни мъчи, или да получим помощ от някого за нещо, което искаме да знаем. Това са всички причини (и повече) да отпразнуваме ценните роли, които библиотеките играят в живота ни, и да се ангажираме отново с нашите библиотеки и да „покажем любовта“ – по този начин ALIA анонсира тазгодишната тема „Покажи любовта“.

Организаторите предлагат и разнообразни идеи как могат да се включат библиотеките по целия свят.

Ето една част от тях:

  • Организирайте състезание за потребителите на библиотеката, за да споделят любимия си любовен цитат от книга или стихотворение и да ги покажете във вашата библиотека.
  • Има ли някой във вашата общност, който наистина проявява тази „детска любов“ към занаята или работата си? Поканете го да разкаже.
  • Насърчете посетителите да заемат любимата си книга (като малко дете, тийнейджър, възрастен и т.н.) и да се насладите на удоволствието да я прочетат отново или да я прочетат на децата си.

Идеи за вашите комуникационни канали

  • Помолете своите посланици и приятели на библиотеката да ви изпратят любимия си любовен цитат и можете да споделите най-добрите цитати в каналите си в социалните медии. Не забравяйте да споделите резултатите си в социалните медии, като използвате хаштага #LibraryLoversDay.
  • Насърчете своите служители да разпространяват #LibraryLoversDay, като организирате състезание за най-добра публикация в социалните медии, използвайки #LibraryLoversDay.

Нюйоркската библиотека също напомня, че празникът може да стане още по-приятен с тематични аксесоари.

А вие имате ли любима книга, която сте се открили в библиотеката?