fb
Ревюта

Принцесешки истории и други страхотни приказки :)

2 мин.
Princeseshki istorii i drugi neobiknoveni sluchki Katya Atanasova

Princeseshki istorii i drugi neobiknoveni sluchki Katya AtanasovaДа кажеш, че книгата “Принцесешки истории и други необикновени случки” (изд. “5 минути”) е чисто нова – не е. Издадено преди три години, това твърде интересно четиво случайно се е изплъзнало от полезрението ми, поне до деня, когато пристигна заедно с поръчката ми на “Операция “Зайче” и “Рибка”. Любопитна да видя какво пък толкова е необикновеното, разгърнах книгата и се смях цяла вечер на забавните, гарнирани със страхотно чувство за хумор модерни приказки на Катя Антонова.

В ”Принцесешки истории и други необикновени случки” ще откриете точно дванайсет кратички истории за не толкова хубави принцеси, за не толкова умни красавици, за не толкова страшни чудовища и дори за необикновени животинки. Въображението на авторката е разплискало из страниците на книгата толкова фантастични разкази, че няма как да не се зарадваш на свежия хумор, осмиващ някои от неприятните човешки качества като алчността и глупостта например.

Модерните истории изненадват с прямотата си за нещата от живота и с поднесените по ненатраплив начин съвети. Катя Антонова не размахва пръст поучително, а провокира децата да се замислят кое е хубаво и кое – не, посредством веселите случки на своите герои. Принцеси с пъпки от целуване на жаби, приятелките Поли и Пепи, грозната принцеса Дора и алчната красавица Мая, белият Зъбъл и любопитният Досьо (разбирай досадник) ще предизвикат много усмивки и на вашите лица.

Интересно е решението на авторката да предложи на читателите игра след всяка приказка. Докато откриват разликите, майсторят си вкусна торта или пазаруват човешки качества за 20 пари, децата могат да разговарят с мама, татко или приятелчетата си за необикновените истории на Катя Антонова и неусетно да си изграждат представа за доброто и лошото в човешкото поведение.

Оформлението на книгата е чудесно – шрифтът е типично принцесешки, но достатъчно четивен. Пъстрите илюстрации на Антония Еврова-Вербрюхе, Васил Неделчев, Евгения Николова, Мила Лозанова и Светлана Мирчева внасят допълнителна свежест в книжката и читателят неусетно може да потъне в принцесешките истории, та дори и да си съчини свои собствени.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.