fb
@-книгиАудиокниги

Стани герой, подари история на незрящи

3 мин.

Подари ми историяАко все още не сте се превърнали в герой, то може би е време да го направите и то с нищо и никакви усилия. Сайтът за доброволци TimeHeroes.org ви предлага да участвате в новата инициатива „Подари ми история“, организирана от Съюз на слепите в България, още докато стоите на компютъра си и четете прекрасна книга.

Всеки, без значение от възраст, начин на говорене или дори място, където живее, би могъл да участва с неограничено количество ентусиазъм и брой книги. Инициативата се състои в прочит на стихотворение, разказ, повест, роман или дори научна разработка на български език и запис на гласа в mp3 формат с помощта на компютър, диктофон или телефон.

Незрящите могат да имат достъп до литературата единствено чрез брайловата азбука, чрез компютър с помощта на говорещ софтуер и чрез слушане на аудиофайлове. Имайки предвид, че гласът на софтуера звучи ужасно електронно и сухо, съвсем различно е текст, който човек е прочел с книжна страст. Идеята на Съюза на слепите в България е да публикува прочита на уебсайт, от който всеки незрящ ще може да го изтегли и изслуша.

Как да се включите?

Ако желаете да участвате, първо трябва да разгледате кои произведения вече са записани тук, а след това да изберете какво ви се чете. Макар инициативата да не влиза в противоречие със Закона за авторското право и сродните му права, организаторите съветват да се четат различни произведения, издадени преди повече от 3 години. „Това не е срок, споменат в българското законодателство, а по-скоро израз на коректност спрямо хората от книжния сектор и граница, чрез която организаторите целят всички участващи в инициативата да се чувстват комфортно“, пише още в мисията. Препоръчително е при прочит да уточните издателството, година на издаване и преводача, ако има такъв. За да е напълно ясна целта и записът да не може да бъде използван за други цели, в началото трябва да прочетете следното изречение:

„Записът е предназначен за ползване от незрящи и е направен в рамките на инициативата на Съюза на слепите в София „Подари ми история”.

Все пак, ако произведението ви е любимо, никой няма да ви спре да го прочетете, за да зарадвате някого с изразителното си и ентусиазирано четене. Ако пък навиете и приятелите и семейството си да участват, може да четете по роли. Това също е оригинално решение, което организаторите подкрепят. Дори на въпроса дали читателят може да запише собствено произведение, те отговарят, че това би било много ценен и личен принос към тяхната инициатива и са сигурни, че незрящите ще се радват на всяко участие от страна на доброволците.

Ако сте решили да зарадвате някого като превърнете инициативата в реалност, то натиснете бутона „Ще участвам“ в сайта TimeHeroes. Повече съвети отговори на най-често задаваните въпроси прочетете тук.