fb
БиблиотекитеНовини

Затварят 11 библиотеки в Ливърпул

1 мин.
Liverpul boblioteki

Общинският съвет в Ливърпул одобри план за затварянето на 11 градски библиотеки, съобщава Thebookseller.com. На среща с общинските съветници, проведена на 15 август, е дадена зелена светлина на плана за затваряне. В момента тече 4-седмичен срок, в рамките на който ще се проведат публични консултации за обсъждане на взетото решение.

Планът за затваряне на библиотеките е задействан, след като правителството притисна общинския съвет да направи сериозни съкращения в общинския бюджет. Кметът на града Джо Андерсън коментира пред вестник „Liverpool Echo”:

„Независимо дали ви харесва или не, правителството ни кара да направим съкращения в размер на 332 милиона паунда за следващите 6 години”.

Опозицията вече определи взетото решение като жестоко и безсъвестно. Ако планът се реализира, 11 от общо 19 градски библиотеки ще бъдат затворени. По този начин общината се надява, че ще спести 2,5 милиона паунда.

Има и вариант, при който част от библиотеките може да останат отворени за посетители. За целта трябва да се намерят доброволци, които да работят безплатно и съвестно да изпълняват задълженията си.

Защитниците на библитеките, сред които и местни автори, се притесняват, че ако библиотеките затворят врати, достъпът на хората от по-бедните квартали до услугите на институциите ще бъде крайно ограничен. По думите на детския писател Алън Гибънс, внесъл 10 000 подписа в защита на библиотеките, Ливърпул ще се превърне “от град на културата в град на посредствеността”, ако планът на общината бъде осъществен.

*На снимката – една от библиотеките, които са застрашени от затваряне