fb
НовиниПо света

Българска илюстраторка е номинирана за наградата за картинни книги Klaus Flugge 2018

2 мин.

Дебютната детска книга Beyond the Fence на българската илюстраторка Мария Гюлеметова e включена в дългия списък с претенденти за британската награда Klaus Flugge 2018, става ясно от съобщение на организаторите от издателство Andersen Press. Наградата се връчва на най-обещаващия дебютант в илюстрирането на детски картинни книги.

Тазгодишните кандидати са били повече от 50, от които журито е подбрало 15 заглавия. Неговата председателка Джулия Екълшеър споделя:

Изключително доволни сме, че тази година наградата привлече рекорден брой номинации и за нас е радост да поставим в светлината на прожекторите 15 много талантливи илюстратори. Стремежът на Клаус Флюге винаги да търси и публикува илюстратори от цял свят е отразен и в нашия разширен списък. Редом до илюстраторите, родени и работещи в Обединеното кралство, стоят такива от САЩ, Южна Африка, Аржентина, Япония, Русия и България и международният характер на групата творци е съвсем естествен.

Сред членовете на журито са и действащият Детски лауреат на Великобритания Лорън Чайлд, издавана и у нас („Руби Редфорт. Погледни ме в очите“), и миналогодишната носителка на наградата Франческа Сана.

Мария Гюлеметова е родена през 1977 г. в София. През 2001 г. завършва Националната художествена академия в специалност „Текстил“. Има магистърска степен по „Илюстрация на детски книги“ от Cambridge School of Art. Книгата Beyond the Fence се издава от независимото издателство Child’s Play.

Klaus Flugge Prize е учредена през 2016 г. от издателство Andersen Press в памет на основателя му Клаус Флюге, който създава издателството през 1976 г. Именно той открива и подкрепя някои от най-известните съвременни британски илюстратори на детски книги като Крис РидълТони Рос и Дейвид Маккий. Първият носител на Klaus Flugge Award е Никълъс Джон Фрит.