fb
НовиниПо света

Близо 40 хиляди души са прочели „Алиса в Страната на чудесата“ в Instagram

2 мин.

Класическото произведение от 1865 г. „Алиса в Страната на чуесата“ стана вирусно в социалната мрежа Instagram тази седмица, съобщава USA Today. Това се случи благодарение на иновативния проект на Нюйоркската обществена библиотека Insta Novels, който цели да направи литературата още по-популярна и масово достъпна чрез поредица от „истории“ в Instagram.

Проектът #Instanovels е опит да се напомни на младите интернет потребители за библиотеките и за възможностите, които те предлагат днес – безплатни електронни книги и популярни подкастове. 39 673 души са отворили „Алиса в Страната на чудесата“ и са останали с историята до самия й край.

Кристофър Плат, главен библиотекар в Нюйоркската библиотека, коментира постижението:

Мисля, че е невероятно. Хората са заинтригувани от класическа книга и я обсъждат с приятелите си. Това е страхотно.

Нюйоркската библиотека има 2.5 милиона постоянни последователи в Twitter, които често търсят предложения за книги. Тя излъчва и подкаст, в който обикновено двама библиотекари препоръчват заглавия. Facebook профилът на библиотеката пък може да се похвали с 300 хиляди харесвания и още 215 хиляди в Instagram. Проектът #Instanovels счупи всички нейни рекорди, като привлече над 21 хиляди нови последователи.

Тези, които искат да заемат физическо копие на книга от Нюйоркската библиотека, трябва да са жители на щата. Така могат да се сдобият с членска карта. Такава обаче не е необходима, за да четеш „Алиса в Страната на чудесата“ в Instagram или пък която и да е електронна книга от приложението SimplyE.

Единственото възражение на читателите е, че намиращите се извън щата Ню Йорк разполагат с достъп само до електронните книги. Плат обаче коментира, че работят с много местни по-малки библиотеки, за да направят повече заглавия достъпни за техните членове.

В Twitter библиотеката има работни часове, в които библиотекари предлагат съвети за нови книги. Тази услуга стана изключително популярна и очевидно е противоположна на прилаганата от Amazon политика, при коята фокусът пада върху 1% от книгите. „Ние ви осигуряваме останалите“, казва Плат.

Следващите попълнения към проекта #Instanovels са „Жълтият тапет“разказ на Шарлот Пъркинс Гилман, илюстриран от Бък (@buck_design), и „Преображението“ на Франц Кафка, с илюстрации от Сезар Пелизер (@cesarpelizer).

Снимка: Lacriaturacreativa