fb
ПанаирътРепортажи

Ботин събуди духове в НДК

2 мин.
Vicente Botin

Краят на първия ден от XXXI Софийски международен панаир на книгата ни изненада не само с поп-фолк концерт, но и с едно от най-интересните събития в литературната програма на форума тази година. Испанският журналист Висенте Ботин представи книгата си „Погребението на Кастро“ („Колибри“) и успя сериозно да развълнува публиката и да предизвика полемика сред присъстващите на събитието.

Висенте Ботин е специалист по теми, свързани с Латинска Америка. От януари 2005 г. до октомври 2008 г. е Pogrebenieto na Kastroкореспондент в Куба, където получава заплахи от Държавна сигурност заради активната си позиция срещу комунистическия режим и нарушаването на човешките права на кубинците. След като се завръща, написва „Погребението на Кастро” – журналистическо изследване, в което смесва не само откровената си гледна точка и сурови факти, но и стихове от кубински творци – поети, музиканти, рапъри.

Предвид тази биография, интересът към представянето на книгата в Мраморното фоайе на НДК беше заслужено голям. Испанският журналист се изказа остро срещу комунистическия строй на Куба и изтъкна, че в света са останали два диктаторски режима – „кастризмът” и тоталитаризмът в Северна Корея. Ботин подчерта как лъжливите обещания, манипулациите и репресиите са повлияли на днешния облик на карибската държава.

Оказа се обаче, че някои от присъстващите са живели дълго време в Куба и споделиха лични впечатления за страната. Някои подкрепиха позицията на Висенте Ботин, други пък остро я разкритикуваха, като накрая дори се стигна до демонстративно напускане на представянето от страна на един от посетителите.

В крайна сметка Висенте Ботин впечатли публиката с ерудицията и ангажираността си. Темата за потъпкването на свободата, която „Погребението на Кастро” повдигна, се оказа щекотлива и болезнено актуална във време, в което си мислим, че сме оставили годините на тоталитаризъм и цензура зад гърба си.