fb
БългарияНовини

Божана Апостолова с голямата награда „Константин Константинов“ 2018 за цялостен принос

2 мин.

Писателката и издателка Божана Апостолова беше отличена с награда „Константин Константинов“ 2018 за цялостния си принос към детското книгоиздаване. Това е вторият приз на основателката на „Жанет 45“ и създателка на детската поредица „Малката Божана“. През 2013 г. Апостолова отново печели голямата награда в същата категория.

Призa в категория „Автор“ грабна Асен Сираков за „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура“ (изд. „Атея“). Лауреат в категория „Илюстратор“ стана Мая Бочева за работата си по книгата „Колко е часът? Наръчник за времето“ (изд. „Тат Криейтив“). Награда в категорията за издателство не беше присъдена.

Победителите бяха обявени на 8 май на специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен от журито в състав Луизина Савкова (главен експерт на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерство на културата), Весела Фламбурари (писателка), Петър Станимиров (художник и директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“– Сливен) и Росица Петрова-Василева (инициатор и организатор на Националния фестивал на детската книга). Официалната церемония по награждаването ще се състои на 9 май в Драматичен театър – Сливен. 

Националната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през май Национален фестивал на детската книга в Сливен. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се присъжда в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – „Фют“.

Снимка на публикацията: БНР