fb
ИнтервютаНовиниПроект 48

Доника Ризова: Българските медии спряха да питат защо

4 мин.

Първата среща от поредицата онлайн разговори на тема медийна грамотност, която “Аз чета” организира в рамките на “Проект 48”, срещна зрителите с журналиста Доника Ризова. Тя е една от първите медийни личности, подкрепили проекта с кауза и припознали неговите ценности и цели, а именно насърчаването на медийната грамотност. Въпросът “Защо?” се открои като ключов за стойностната журналистика днес, а според Доника българските медии са забравили да търсят отговора му.

В деня на публикуването на първата глава от изданието на антиутопията “1984” с превод на Борислав Стефанов, Ризова сподели, че периодично препрочита книгата, търсейки отговори на въпроси, които я вълнуват.

“Книгата е много актуална в момента. А и преводът е много модерен, много близък до младите хора. Много ми хареса, че Биг Брадър, който обикновено тийнейджърите свързват с едно риалити шоу, сега е променено на Батко, което пък дава съвсем друга конотация на разговора”, каза с усмивка Доника.

Според гостенката сред основните проблеми в медийната среда у нас е липсата на подкрепа от страна на обществото. Всеки може да подпомогне журналистиката, избирайки да търси и изисква качество.  

“Когато обществото избира политици, които не са на ниво – и пак се връщаме към “незнанието е сила”; когато обществото предпочита да гледа не хора на изкуството, а случайно попаднали в медийното внимание хора, които нищо ново не могат да кажат; когато гласуват с дистанционното с каналите само от 1 до 3; когато си дава левчето за жълтия вестник; когато отваря сайтове, в които заглавията започват със “скандално”, “горещо”, “само при нас” – то всъщност гласува и за това каква журналистика иска”, каза още Доника.

Борбата с троловете тя сравни с Двете минути омраза, на които жителите на Океания в “1984” са принудително подложени. Тази среда на натиск и разделението на обществото води до автоцензурата при много журналисти – едно страшно явление, на което ставаме свидетели ежедневно.

Язвите в обществото и съответно в журналистиката пък доведоха до по-общия и много важен за интервюто въпрос – за смисъла на журналистиката. За Доника той не е в задаването на въпроси, които карат госта ти да се чувства неудобно, а в задаването на правилните въпроси с уважителен  тон и отношение. В допълнение журналистката даде съвети към младите си колеги да оставят госта си да бъде в центъра на вниманието в разговора и да водят естествен разговор.

От друга страна, излезе на преден план и нуждата журналистите да реагират остро и адекватно, когато гостите им се самозабравят. Водещият на срещата Александър Кръстев даде пример със скорошния случай в сутрешния блок на Нова телевизия, когато председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова контрира опитите на водещите да задават своите въпроси. Да запазиш достойнство и без да бъдеш груб да овладееш подобна ситуация Ризова и Кръстев определиха като признак за качествена журналистика.

Тя обаче е застрашена в медийната среда, която става все по-малко прозрачна с времето. “Когато 10 години или повече на власт е една и съща партия и виждаш, че свободата на словото отива към 111-о място, как да си кажеш, че нещата вървят към добро”, каза Ризова. А решението на този огромен проблем според нея и всички гости, които е питала в годините, е кристално ясен и категоричен – медийна грамотност

На финала на разговора Александър Кръстев покани ученици и учители да заявят своето желание за онлайн лекции за медийна грамотност, които екипът на “Аз чета” организира в рамките на “Проект 48” напълно безплатно. Темите ще обхващат фалшиви новини, как се създават новини, как функционират медиите, как да се пазим от тролове, deep fake и още много. Всеки учител, ученик или родител, който има интерес да се проведе такава лекция, може да пише на editors@azcheta.com.

Първата подобна лекция предстои на 16 февруари от 18 ч. с Регионална библиотека “Христо Ботев” – Враца.

Гледайте запис на целия разговор във видеото:

 Можете да подкрепите „Проект 48“ тук. А предварителна поръчка на книгата можете да направите в Хермес и Ozone.bg.

Прочетете още:

„Аз чета“ отбелязва годишнина с проект за медийна грамотност, вдъхновен от Оруел
Как да различа фалшивите новини от истинските?
5 прости правила при четенето на новини
Милена Ташева: „Не се паникьосвайте!“ и подкрепете „Проект 48“
Разкритие от миналото – Дейвид Боуи щял да адаптира „1984“ за телевизионния екран
„1984“ ни се размина. Вървим към „Прекрасен нов свят“
Как четеш: Борислав Стефанов
„1984“ – тоталитаризъм в най-чист вид