fb
БългарияНовини

Екипът на „Денят започва с култура“ излезе с официална декларация срещу намесата на Кошлуков

2 мин.

Екипът на сутрешния културен блок на БНТ „Денят започва с култура“ отговори официално на опита за натиск от страна на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков. В началото на днешното издание на културния слот водещите Димитър Стоянович и Анна Ангелова прочетоха декларация, която определя като „притеснителна“ и „крайно неприемлива“ намесата на Кошлуков.

[…]„Денят започва с култура“, […] през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването.

Цялата декларация на екипа на „Денят започва с култура“, качена във Facebook страницата на предаването:

В края на миналата седмица публикация на „Клуб Z” разкри конфронтацията между новия програмен директор на БНТ1 и екипа на сутрешното предаване „Денят започва с култура“. Според статията в израз на недоволството си Емил Кошлуков е поставил ултиматум на екипа – в  двуседмичен срок да се удвои рейтингът на слота, в противен случай ще бъдат сменени с хора, които „могат и знаят как да се направи“. Генералният директор Константин Каменаров коментира пред „Клуб Z“.

Това предаване е безценно, то има своята публика, и то значима – публика, която създава обществено мнение. И мисля, че само тази телевизия може да си позволи такова предаване.

Като част от публичната вълна от възмущение пред сградата на БНТ днес се проведе и протест с искане за оставката на Кошлуков. Екипът на „Денят започва с култура“ и други журналисти от телевизията излязоха, за да благодарят лично на протестиращите.