fb
Как четешСпециални

Как четеш: Анна Ценова

7 мин.

Анна Ценова е сред младите и талантливи маркетинг специалисти, с които е истинско удоволствие да работиш. Казва (твърде скромно), че в работа се опитва да е Шива, „затова нека кажем, че съм Ани от маркетинга“. Но ние сме свидетели на Шива-способностите ѝ като мениджър маркетинг и комуникация в компанията за бизнес процеси и аутсорсинг A Data Pro. Ани споделя още: „За себе си съм най-добрият си приятел и най-големият си критик, за семейството си съм неизчерпаем източник на изненади, които не винаги им допадат, усмивка и любов; за приятелите си съм щура, авантюристична и тази, с която няма да ти е скучно, която ще е опора, но и ще ти каже истината, тогава, когато никой друг не го прави“. Вижте кои са книгите, оставили следа в животa ѝ.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Има много такива книги. Зависи от момента. Преди време пътувах по работа в различни градове. Един ден попаднах в Смолян, в един хотел и там харесах книга и реших да си я купя. Казва се „Пътят на мирния войн“ на Дан Милман. В етапа на живота си, в който се намирах тогава, тази книга ми помогна да погледна на света по друг начин. След около година пак бях в Смолян и тогава на същото място, на същия въртящ се стелаж в лобито на хотела, ме чакаше другата част на историята – „Пътуванията на Сократ“. Вярвам, че няма нищо случайно в това и също открих нов смисъл, благодарение на тази история.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не. Правила съм го много рядко, когато съм на най-интересната част от книгата, а в същото време съм супер гладна. Ако тези две ситуаци не съвпадат, тогава хапвам без книга, защото не ми се иска да я изцапам с храна.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Нямам конкретна напитка, която съпровожда четенето ми. В повечето случаи чета вечер, преди да заспя и тогава по-скоро нямам питие около себе си. :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
О, да! Обожавам да си маркирам това, което ми прави впечатление в книгата. Винаги си мисля: „Един ден тази мисъл може да ми потрябва и е хубаво да я отбележа“, като в общия случай нямам под ръка маркер, с който да го направя, и започвам да огъвам горните крайчета на книгата. И така, огънатото крайче служи като стрелка за коя страница става въпрос. Честно казано, досега не съм се връщала към тези мисли, но ми харесва да знам, че мога да проследя какво е провокирало емоция, интерес или вдъхновение в мен, ако реша.

Hari Potar i Filosofskiyat kamak - J. K. Rowling

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Харесвам книгоразделители, но постоянно ги губя, затова често отбелязвам книгите с каквото имам под ръка – от касови бележки до рисунки на детето. Преди няколко години се включих в едно онлайн предизвикателство за книгообмен. Не си спомням точно, но човек можеше да се включи като пише коментар под определен пост и изпрати на човека, писал поста, любима своя книга. След това, споделяш същия пост и хората, които се включат с коментар, изпращат на теб любими техни книги, а те пък продължават нататък. Тогава получих над 20 книги от различни краища на страната, на различна тематика, книги, които може би никога нямаше да си купя сама. Тях си отбелязвах и все още във всяка от тях стои, бележката от куриера с името на човека, който ми я е изпратил.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Много зависи от момента, в който книгата попадне в ръцете ми. Има такива, които стоят вкъщи от 5-6 години и не мога да ги започна. След това, в един прекрасен ден, нещо ме тегли към историята или към знанието, което мога да почерпя от редовете, скрити в тях, и ги прочитам на един дъх.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
И трите. Несравнимо е усещането да държиш книгата в ръцете си и да ти „мирише“ на книга, както се казва. Въпреки това, в забързаното ежедневие все по-рядко остава време за такива удоволствия. Докато пътувам към работа и обратно, слушам аудиокниги и установих, че много ми допада този начин за възприемане на информацията. Слушам книги също докато готвя или върша друга домакинска работа.

Izkustvoto na pobedata Phil Knight

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Държа, да. И проблемът е, че главата свършва на най-интересното и така се завъртам в един омагьосан „Хайде, само тази глава и си лягам“ режим.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, случвало ми се е. Преди години, четях от корица до корица, независимо дали книгата ми харесва или не. Беше въпрос на принципи. Сега принципите ми се промениха и не съм склонна да отделям време на история, която не усещам и която не ми носи нищо в дадения момент.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Зависи от историята и по какъв начин ме дразнят. Има герои, които са там, за да предизвикват именно такива емоции. Ако разказът е увлекателен и ме кара да изпитвам чувства към персонажите, сигурно няма да оставя книгата, докато не стигна до края.

Какво четеш в момента?
В момента чета „Брулени хълмове“ и слушам The Shoe Dog на Филип Найт.

Коя е последната книга, която си купи?
„Хари Потър и философския камък“, за да я чета на сина ми. Дълго време не харесвах историята на магьосника, но миналата година гледах филмите, сега синът ми е полудял по тях и това е следващата стъпка.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Чета една вкъщи и слушам една в колата. :)

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Вечер преди да си легна, по пижама и завита в леглото на топло.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Зависи от историята. Има такива книги, които са си самодостатъчни.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Винаги препоръчвам книгата, която ми е направила най-голямо впечатление или е успяла да ме вдъхнови наскоро. В момента тази е „Годината, в която казвах „Да“.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По жанр и по цвят.

Снимка на публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.