fb
Как четешСпециални

Как четеш: Радостина Бойчева

6 мин.

Радостина Бойчева e специалист „Регионално развитие“ във фондация „Заедно в час“, но по призвание е учител, който не спира да споделя знанията и опита си. Тя работи с учители, директори, образователни експерти и институции, като им помага заедно да надграждат уменията си и да създват среда за ефективно учене за всяко дете. Била е още учител по английски, координатор подкрепа на учители и обучител. Има и професионален опит в предприемачеството и анализа на данни. Всички тези превъплащения тя свързва освен с трупане на ценен опит и с четене на много книги. Споделя, че не обича етикетите, но обича да открива различни начини за постигане на мир на ума и душата и живеене с надежда. Вярва във всеки човек. И трудно се отказва – от хора, от каузи, от признателност… и от книги, както ще разберете от отговорите ѝ за нашата рубрика „Как четеш“.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
„На изток от рая“ на Стайнбек. Никога няма да забравя как ме погълна тази книга и усещането при прочитането на последните редове от нея. За първи път в живота си си дадох сметка, че аз избирам. Че няма правилен и грешен път. Има само мой път. Плод на моите решения. Няма такова нещо като предопределеност. Няма „ясно е какво ще последва“. Няма „някой знае верния отговор“. Аз го знам. Моят верен отговор. Премахна усещане, което сега бих определила като „чувство на обреченост“. Това беше в първи курс (май).

na-iztok-ot-raya

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не. Даже си мисля, че ако го правя, бих обидила книгата. :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Винаги имам напитка около себе си. Но ми е най-приятно да чета с чаша вино и близо до любим човек.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Имам бележник за учене от книгите, които чета. Всяка книга, която подхващам, си има място в него. Записвам си цитати и въпроси, които ми изникват – нещо, което преценя, че е важно да запитам себе си или да не забравям да се питам. Не от всяка книга записвам, но на всяка книга съм дала пространство за записки. Някак спокойно ми е като знам, че съм си маркирала впечатления и мога да се върна към тях.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
С книгоразделител – един от най-любимите ми предмети! Имам страшно много (и сама си купувам, и приятели ми подаряват, когато пътуват). Обичам процеса на избор на книгоразделител за конкретна книга. Знам, че всеки книгоразделител си има история и всеки път, когато го погледна, се усмихвам от спомена за нея.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Ах, и двете!

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Хартиени издания и аудиокниги. Като започнаха ограниченията, свързани с пандемията, преоткрих аудиокнигите. Те бяха мой спътник в ежедневния ми ритуал за раздвижване и изключване след работа. Сега продължавам да слушам аудиокниги особено по теми, за които искам да науча повече, а не знам откъде за започна. На аудиокнига слушах и първия си любовен роман. Беше любопитно преживяване. :)

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Старая се да прочета главата докрай. Ако обаче се наложи прекъсване по-рано, гледам да не се виня, а просто да се върна към книгата възможно най-скоро.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Вероятно, но защо бих? Ако ме дразни, значи ме провокира. Разширява кръгозора ми или ме кара да си дам сметка кои мои вярвания провокират тази реакция. Чета/изслушвам докрай. Дори и да ми отнеме по-дълго от обикновено. Струва ми се науважително към автора да захвърля книгата преди да съм проследила до край мисълта му/ѝ.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Абсолютно! За мен е важно, особено при художествена литература, книгата да проследява „защо“-то зад действията на героите и да оставя надежда в мен. Не непременно самата книга да е позитивна, но да провокира размисли, които да ме оставят с надежда. Книгите на Бакман имат такъв ефект върху мен. Както и тези на Халед Хюсейни.

Какво четеш в момента?
„Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли и The Moment of Lift от Мелинда Гейтс.

Коя е последната книга, която си купи?
„Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога да чета по няколко. Особено, свързвани с интересите ми около работата. От година може би обаче предпочитам да се фокусирам върху една (една на хартия и една аудио). Така си позволявам да преживея чувство на завършеност, на приключване, когато завърша книга. Имам нужда от такива моменти при толкова продължителна виртуална работа от вкъщи.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да. Няколко. В парка след пилатес и с чаша капучино между 11:00 и 12:00 ч. през събота и неделя, на дивана до любимия човек след вечеря, в кухнята на кухненската маса по всяко друго време.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Нямам предпочитания. Обичам завършеността на самостоятелните издания и очакването, че историята ще бъде разплетена в обозрими страници. Но пък знанието, че книга, която избирам, е част от поредица, ме кара да мисля, че ще бъде наистина задълбочена, добре обмислена и провокираща.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да – The Power Of Moments. Често се сещам за нея и се връщам към записките си. И често в разговор с приятели и колеги се сещам, че части от нея биха им били полезни и я препоръчвам.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По име на автора и година на издаване на книгата. Художествена литература на български държа отделно от художествена литература на английски. Нехудожествената също е разделена на български и на английски.

Снимка на публикацията: Павлина Радославова

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.