fb
НовиниПо света

Най-младата претендентка в историята на Man Booker попадна в краткия списък за 2018 г.

2 мин.

Двайсет и седем годишната Дейзи Джонсън е най-младата претендентка за Man Booker в историята на наградата, съобщава The Guardian. Дебютният й роман Everything Under попадна в краткия списък с  тазгодишните номинирани за литературното отличие, преборвайки конкуренцията на ветерана Майкъл Ондатджи и художника и писател Ник Дрнасо, който също постави прецедент с графичния си роман Sabrina.

Джонсън ще се изправи срещу северноирландката Анна Бърнс, канадката Еси Едугян, шотландския поет Робин Робъртсън, чийто роман в стихове The Long Take също се отличава, и двамата американски автори Рейчъл Къшнър и Ричард Пауърс. 

Ето го и пълния списък с номинираните заглавия:

1. Milkman от Анна Бърнс
2. Washington Black от Еси Едугян
3. Everything Under от Дейзи Джонсън
4. The Mars Room от Рейчъл Къшнър
5. The Overstory от Ричард Пауърс
6. The Long Take от Робин Робъртсън

Председателят на петчленното жури Куоми Антъни Апиа споделя, че подбраните книги са „чудо на стилистичното новаторство“ и допълва:

Тези книги са уловили духа на сегашния момент, но ние вярваме, че ще пребъдат. […] От Ирландия, през Калифорния, до Барбадос и Арктика, те пресъздават светове, които не всеки е посещавал, но няма човек, който да не бъде обогатен от възможността да ги опознае. Всяка от тези книги изследва анатомията на болката у затворниците и робите в плантациите, в общество, пропукано от сектантско насилие, и дори сред природата. Но във всяка от тях има и частица надежда.

Наградата за художествена литература Man Booker се връчва от 1969 г. насам и се присъжда на пишещи на английски автори, публикувани във Великобритания. Победителят за 2018 г. ще стане ясен на 16 октомври на традиционната церемония в Лондон. Той ще получи премия от 50 хил. паунда.

Снимка на публикацията: The Guardian.
По часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл: Рейчъл Къшнър, Еси Едугян, Робин Робъртсън, Дейзи Джонсън, Ричард Пауърс, Анна Бърнс