fb
БългарияНовини

Нобелистката Олга Токарчук гостува в София на 10 и 11 юни

3 мин.

Любимата на ICU читателите полска писателка и нобелова лауреатка Олга Токарчук идва в София по покана на фондация „Прочети София“ и с личното съдействие на писателя Георги Господинов.

Авторката на „Бегуни” и „Чувствителният разказвач” ще гостува в България на 10 и 11 юни в рамките на първото издание на „Литературни срещи“. Благодарение на този нов и мащабен формат почитателите на нобелистката имат възможност да се срещнат очи в очи с ярката литературна звезда. Осем години след първото гостуване на Токарчук в България, присъствието ѝ ще бъде и основен акцент в годишната програма на Полския институт в София.

„Токарчук е автор за четене и преживяване, за близки срещи от всякакъв вид. Затова съм убедена, че очакването да я видим отново в България след цели 8 години ще се превърне в покана да се потопим още по-дълбоко в книгите й, за да можем да изживеем предстоящата среща във всичките ѝ нюанси, като едни истински чувствителни читатели. Чудесно е, когато едно дългогодишно приятелство като това на Токарчук с Георги Господинов може да изкристализира в пулсиращо и мащабно литературно събитие. Благодарна съм безкрайно на фондация Прочети София, че избра именно Олга Токарчук за почетен гост на първото издание на „Литературните срещи“. Късметлии сме”, каза специално за „Аз чета” Невена Дишлиева-Кръстева, основател на изд. ICU.

Поредицата от събития, организирани от фондация „Прочети София“, ще се случват през цялата година в изцяло нов формат: 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември. Целта е да бъдат показани разнообразни ракурси и подходи към литературата. За изненада на гостите, събитията в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго, като провокират нов поглед към творчеството на български и чуждестранни автори.

Полякинята Олга Токарчук, която ще бъде почетен гост на първото издание на „Литературни срещи”, е сред най-влиятелните имена в световната литература – освен носителка на литературния Нобел, тя е и лауреат на Международната награда „Мan Booker”, както и – двукратно – на най-престижната полска литературна награда „Нике“. 

Популярността ѝ е феноменална, а читателите ѝ я уважават заради добрия вкус, енциклопедични познания, разказвачески талант, категорична гражданска позиция и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ. Участието ѝ като почетен гост на „Литературни срещи” ще включва серия събития с различни тематични акценти и модератори, динамични, мащабни, чудати. Кулминацията ще бъде разговорът на Олга Токарчук с дългогодишния ѝ приятел, писателя Георги Господинов, който е и автор на предговора към сборника с есета „Чувствителният разказвач” (превод от полски Крум Крумов).

Шест са творбите на Олга Токарчук, които излизат с логото на издателство ICU. Емблематичната „Бегуни“ – наградена с Международната награда „Man Booker“ – съжителства уютно с прекрасните издания на „Правек и други времена“ и „Карай плуга си през костите на мъртвите“. Полиграфическото бижу „Изгубената душа“ пленява читателите с брилянтните илюстрации на Йоанна Консехо, а „Чувствителният разказвач“ и „Чудати разкази“ – последните попълнения в колекцията на издателството, бяха двете най-търсени книги на 48. Софийски международен панаир на книгата. Българските преводи на издадените до момента книги на Токарчук дължим на Силвия Борисова, Крум Крумов и Георги Кръстев, а изящните корици и оформление – на Таня Минчева / Kontur Creative. През 2022 г. издателството е планирало още три заглавия на нобелистката – две от тях излизат на български за първи път.

Издателство ICU сподели любопитен тийзър за гостуването на Токарчук: