fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 25 декември 2022

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Сирак Х“ от Грег Хъруиц

Издава: Benitorial
Дата на издаване: 19 декември 2022 г.
Превод: Любомир Мартинов
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: Евaн Смоук е човек с умения, ресурси и лична мисия да помага на хората, които няма към кого другиго да се обърнат. Също така е човек с минало, криещо опасности. Като дете той е избран, отгледан и обучен в секретната програма „Сирак“, разработена, за да създава съвършени професионални убийци. Евaн е бил Сирак Х. И е използвал всичко научено, за да изчезне от програмата.
Но сега някой е по петите му. Някой със същите умения и подготовка. Някой, който познава Сирак Х. Някой, който го настига и смята да използва единствената му слабост – работата му като Мъжa отникъде, – за да го открие и елиминира.

„Готвачката от Кастамар“ от Фернандо Х. Муньес

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 19 декември 2022 г.
Преводач: Свидна Михайлова
Редактор: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Испания, 20-те години на ХVIII век. Клара Белмонте е млада и образована жена, изпаднала в затруднение след смъртта на баща си, уважаван лекар. Тя страда от агорафобия и живее в собствената си малка вселена, кухнята на Кастамар, където единствените прозорци към външния свят са ястията, които готви с много страст. Невероятните ѝ гозби впечатляват господаря на имението дон Диего – красив, възпитан и богат довереник на крал Филип. Сърцето на херцога е разбито след кончината на съпругата му при инцидент с коня ѝ, но пос­тепенно между него и Клара пламва искра. Спокойствието в имението обаче е привидно: един маркиз е изпълнен с омраза и крои планове за унищожението на Кастамар. Дон Енрике е решен да отмъсти за най-скъпото нещо, което му е било отнето, и е готов на всичко, за да постигне целта си с лукавство.

„Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове“ от Владимир Левчев

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване
: 19 декември 2022 г.
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Ивайла Пеева

За книгата: Масонството като философия е сложна символна система, въплътена в таен ритуал. Ритуалът визуализира една своеобразна философия от времето на Английския ренесанс и Просвещението, един начин на мислене, дискутиран от видната английска историчка Франсис Йейтс в книгата ѝ „Розенкройцеровото просвещение“.

Настоящата книга отговаря на въпроса „Що е масонство?“ – като философия и като фратерално общество – отвъд конспиративните теории. В нея се изследва реалната роля на масонските ложи в историята, особено по време на буржоазните революции от XVIII и XIX век.

„Дивите рози“ от Карол Мартинез

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 20 декември 2022 г.
Превод: Албена Шарбанова
Дизайн на корицата: Таня Минчева

За книгата: В известен смисъл романът „Дивите рози“ е продължение на „Зашито сърце“. Ето какво разказва самата Карол Мартинез за своя последен роман, изпълнен и с радост, и с мъка, но и с много поезия:
„Малко след излизането на „Зашито сърце“ една читателка ми разказа за испански обичай, спазван в Андалусия, родината на нейния род. Когато жената усещала, че краят ѝ наближава, тя ушивала възглавничка във формата на сърце и я натъпквала с парчета хартия, върху които написвала своите тайни. След смъртта ѝ възглавничката се наследявала от най-голямата ѝ дъщеря, като ѝ било категорично забранено да я отваря. Превърнах тази читателка в героиня на новия ми роман. Лола живее сама в стая над пощенската станция, в която работи, и нейната най-голяма – и единствена – радост е градината ѝ. В портфейла си носи само снимки на цветята си, а шкафът в стаята ѝ е пълен със сърца от плат, оставени от жените от испанския ѝ род. И Лола се пита дали е създадена от семейната история, която се съдържа в тези забранени сърца и за която тя не знае нищо. Дали нейната лична история е написана от тези, които са я предшествали? Би трябвало да разкъса сърцата, за да разбере…“

„Мозък не за този свят” от Андерш Хансен

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
20 декември 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Преводач: Евгения Кръстева
Редактор: Мария Иванова-Атанасова
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: Популярният шведски психиатър Андерш Хансен ни повежда на просветляващо пътешествие из дебрите на ума, като показва как нашият мозък, еволюирал в един съвсем различен свят, има проблеми с адаптацията към съвременната стресова и силно дигитална среда. За тази цел са нужни промени – и дори отказ от натрапчиво налаганата мантра за задължителното постоянно преследване на щастието. Защо се чувстваме зле, щом имаме всичко, от което се нуждаем? Отговорът е в тази книга, която е написана като разговор с добър и разбиращ приятел.

„За живота в Германия. Без стрес“ от Боряна Тодорова

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 20 декември 2022 г.
Редакция: Тодор Станчев
Коректор: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата: Моят живот е многоточие. Обичам многоточията, тяхната недоизказаност и загатване за изненада за нещо неочаквано. Държат сетивата ти нащрек, но и карат взора ти да вижда планината, но не и прозореца. През 2015 г. се преместихме в Германия. Животът ми рязко се промени. Изпаднах в безтегловност. Натрупах самота за три прераждания напред. Но… Но коя съм всъщност? В собствените си очи съм свободен дух, циркулиращ хаотично в пространството и собствената си Вселена. Специалист по всичко и по абсолютно нищо. Художник, който не е рисувал от 25 години, журналист, изгубил вдъхновение. Жена на ръба на нервна криза, но никога човек без цел. Главата ми е гнездо от жужащи идеи, коя от коя по-въздействащи, и току някоя ме жилва по задника и ме кара да подскачам. Последната от тях са тези редове, които написах за улеснение на тези, които искат да направят голямата крачка и да се отправят да търсят щастието си в Германия.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.