fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 29 януари 2023

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Любов от втори поглед“ от Меган Куин

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 23 януари 2023 г.
Превод: Анета Панталеева
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Лоти вече трябва да се намира на етап от живота си, в който всичко е уредено – да си е изплатила студентските заеми, да живее отделно от родителите си, да е намерила стабилен партньор и да развива успешна кариера. Но на крачка от повишението в работата всичко от изброеното изчезва. Като парите в банковата ѝ сметка. За да се справи с финансовия апокалипсис и да предотврати най-голямата житейска криза, Лоти се нуждае от чудо. Докато се разхожда безцелно из скъпарските улици на Бевърли Хилс се сблъсква с Хъксли Кейн. Той обаче е далеч от романтичните представи за принца на бял кон.

„БЛЪФ: Всички лъжем“ от Бор Стенвик

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 23 януари 2023 г.
Превод: Василена Старирадева
Редакция: Мариян Петров
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Лъжата, измамата и самозаблудата са сред най-присъщите на човека черти, макар че не са сред качествата ни, с които можем да се похвалим. Без значение колко по-изискани или по-образовани ставаме, успехът ни до голяма степен зависи от уменията ни да подведем другите и да разберем кога ни мамят. Обкръжени сме от измами от самото си детство, а и самите ние понякога нямаме нищо против да добавим някоя неистина от себе си – или заради шегата, или заради спасението си. А що се отнася до фалшивите новини и социалните мрежи, там лъжата е значително повече от истината. Циничната и користна лъжа през всичките епохи се осъжда от обществото.

„Портокалови мечти“ от Мануела Инуса

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 24 януари 2023 г.
Превод: Емилия Драганова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Най-хубавото време на годината за Лусинда най-сетне настъпва. Както всяко лято, трите ѝ най-добри приятелки отсядат при нея в любимата ѝ портокалова плантация в Калифорния. Заедно ще берат портокали, ще се наслаждават на слънцето и ще си говорят за живота и любовта – в това число и за Джона, привлекателния бакалин от съседното градче, с когото Лусинда е излизала на няколко срещи. Но Роузмари, Дженифър и Мишел не знаят, че плантацията едва носи печалба и Лусинда е изправена пред фалит. Когато споделя с приятелките си, че това вероятно ще бъде последното им лято сред портокалите, те са съкрушени. И се захващат да съставят план за спасяване на плантацията.

„Островът на морските жени“ от Лиза Сий

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 26 януари 2023 г.
Превод: Светлозара Лесева
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Миджа и Йонсук са момичета от корейския остров Чеджу, които въпреки различното си минало установяват искрено и дълбоко приятелство. Те живеят в един преобърнат надолу с главата свят, управляван от жените, които осигуряват прехрана за семействата си, вършейки тежък и опасен физически труд, докато мъжете се грижат за децата. Островът е известен със своите гмуркачки и момичетата нямат търпение да станат част от това вълнуващо, но и пълно с отговорности рисковано ежедневие.
Книгата ни превежда от японския колониализъм от 30-те и 40-те години на XX век, през Втората световна война и Корейската война – с нейните гибелни последици, до ерата на мобилните телефони и водолазните костюми.

“Марсов венец. Децата на Уран“ от Станчо Пенчев

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 26 януари 2023 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Гергана Грънчарова

За книгата: Романът възкресява имена и истини от недалечното минало, време на преразпределение на някогашната общодържавна собственост и съпътстващите го промени в морала и начина на живот на основни маси от хора, когато новите престрелки и убийства на известни фигури от близкото минало и техните подчинени бяха почти всекидневие.

„Скрито наследство“ от Ирена Григорова

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване: 26 януари 2023 г.
Редакция: Лиляна Карагьозова
Дизайн на корицата: Ивайла Пеева

За книгата: Най-старата история на България и балканските държави крие старателно замаскирани необикновени артефакти и изображения. Някои от тях от десетилетия стоят заключени в различни архиви. Други са показвани, но тълкуванието им е твърде опростено. За повечето от тях не се говори, не се пише, а академичната наука ги подминава или в най-добрия случай – не им отдава нужното значение. Това е скритото наследство, оставено ни от древните хора, което разказва съвсем различна от общоизвестната история.

„Адвокат на Демона” от Борис Акунин

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване
: 26 януари 2023 г.
Превод: Денис Коробко
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: „Адвокат на Демона“ е първата книга на Акунин, която не е публикувана в Русия. Но както признава самият той „не защото искам да отхвърля руските си читатели, а защото в днешна Русия такава книга няма как да излезе“. Сами преценете защо.
Какво ще се случи с държавата на Путин, ако нейният несменяем национален лидер „излезе от строя“? След като президентът получава удар и изпада в кома е поставено началото на капитален ремонт на цялата държава. А в този ремонт или нова Перестройка участие ще вземе и самият писател, който най-после може да се завърне в една Русия, където привидно вече се диша по-свободно.

„Мадам Екзюпери и звездите на небето“ от Софи Вияр

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 27 януари 2023 г.
Превод: Светлана Старирадева
Редакция:
 Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: 1930. Когато младата художничка Консуело среща Антоан дьо Сент-Екзюпери на парти, това е любов от пръв поглед. Жизнерадостната латиноамериканка се превръща в муза на енигматичния пилот, който всъщност предпочита да пише и рисува. „Малкият принц“ идва от неговите безсмъртни чувства към нея: Консуело е любимата роза, която принцът иска да защити със стъклена камбана и за която той постоянно мисли. Книгата прави Антоан известен по целия свят, но реалният живот с него е всичко друго, но не и лесен. Консуело се бори с изневерите му и се стреми най-накрая да излезе от сянката на известния си съпруг като успешна художничка, докато Антоан не се впуска в съдбоносен разузнавателен полет над Средиземно море през 1944 г.

„Първият ден от моя живот“ от Паоло Дженовезе

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 27 януари 2023 г.
Превод: Мария Добрева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Ню Йорк в наши дни. Те са четирима: мотиваторът Наполеон, гимнастичката Емили, полицайката Арита и дванайсетгодишният Даниел. И са твърдо решени да се самоубият. Но миг преди да направят непоправимия жест, непознат човек – или ангел? – ги убеждава да сключат пакт: в продължение на седем дни той ще им покаже как животът продължава в тяхно отсъствие, след което ще ги остави да решат дали да го прекратят. Така започва пътешествието им в бъдещето, където ще изживеят приключения на ръба на реалността, ще се превърнат в обединена група и ще започнат да гледат на себе си и на другите по различен начин.

„Живеем днес” от Еманюел Пирот

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
27 януари 2023 г.
Преводач: Валентина Бояджиева
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Вълнуващият роман на Еманюел Пирот е сърцераздирателна история от Втората световна война за едно момиче и един убиец – две души, които отчаяно имат нужда от спасение. И само заедно могат да го постигнат.

„Евангелие на отровното дърво“ от Барбара Кингсолвър

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 27 януари 2022 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Атанаска Станчева
Корекция: Севда Турмакова
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата: „Евангелие на отровното дърво“ е история, разказана от съпругата и четирите дъщери на Нейтън Прайс, ожесточен мисионер баптист, който отвежда семейството си в Белгийско Конго през 1959 г. Те носят от дома си всичко, което вярват, че ще им потрябва. Но скоро разбират, че донесеното – от градинските семена до Светото писание – се трансформира пагубно на африканска земя. Следва напрегнат епос за трагичното разпадане на едно семейство и забележителна реконструкция на постколониална Африка в продължение на три десетилетия.

„Сигурд, Убиеца на дракона“ от Турил Турстад Хаугер

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 27.01.2023 г.
Превод: Галина Узунова
Редакция: Мариян Петров
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Сигурд е най-малкият син на страшния викингски вожд Хокон, който с корабите си извършва набези в Европа и оттам докарва роби и скъпоценности. Отгледан от робинята Еда, Сигурд обаче е различен от братята си. Баща му иска да го превърне в страховит воин, който да мачка другите. А Сигурд дори се сприятелява с отвлечените от Ирландия роби Тир и Рейм. Плаши се, но се чувства и привлечен от Гарванката, отхвърлено от останалите момиче с магически способности. Около Сигурд има твърде много тайни, в мрака дебнат опасни врагове. А когато трябва да бъде платена цената на жестокостта, упражнявана векове наред, той трябва да възмъжее и да победи легендарния дракон, който пази съкровището…

„Щастието е възможно“ от Олег Зайончковски

Издава: Издателство „Авиана“
Дата на публикуване: 30 януари 2023 г.

За книгата: Главният герой на романа е писател, който е разделен със съпругата си Тамара и живее в покрайнините на Москва. Издателство му възлага да напише позитивен роман. Той описва чужди съдби, инициира щастието на различни хора. Тамара обаче продължава да го посещава заедно с нов любим. Неочаквано победител в любовния триъгълник е… изоставеният съпруг. Възможно ли е щастието?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.