fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 7 март 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Код рак“ от д-р Джейсън Фънг

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 1 март 2021 г.
Превод: Детелина Иванова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В „Код рак“ д-р Джейсън Фънг предлага ново разбиране за тази инвазивна и често фатална болест: какво представлява, как се проявява и какво прави лечението ѝ толкова трудно. Смята, че медицинската общност допуска огромна грешка, съсредоточавайки се върху генетиката – или това, което той нарича „семето“ на рака – за сметка на изучаването на „почвата“ – или условията, при които ракът процъфтява. Според д-р Фънг, чиято революционна работа в лечението на затлъстяването и диабет тип 2 му е спечелила международно признание, първичната болестна пътека на рака се причинява от нарушеното производство на инсулин.

„Опортюнистката” от Тарин Фишър

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 1 март 2021 г.
Превод: Лидия Цекова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

По книжарниците можете да намерите „Опортюнистката“ на Тарин Фишър – първа книга от бестселъровата трилогия „Обичай ме с лъжи“. Лошата слава на Оливия се простира навред. Тя е готова да се възползва от всяка ситуация, да лъже, мами и манипулира, за да получи целите си, без значение кого ще трябва да прегази по пътя. Оливия никога не поглежда назад, не се разкайва за нищо. Освен за едно – бурната ѝ връзка с Кейлъб, завършила в огън и жупел преди три години. 

„52-етажната къща на дърво“ от Анди Грифитс

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 1 март 2021 г.
Превод: Светлана Комогорова – Комата
Редакция: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: Тери Дентън

За книгата: Невероятната, непрекъснато разширяваща се къща на дърво на Анди и Тери вече има 13 нови етажа, на които можеш да попаднеш в стаята за разбиване на дини, да видиш машината за вълни цунами, да поиграеш на „змии и стълби“ в естествен размер (с истински стълби и истински змии!), да постреляш с установката за изстрелване на моркови с ракетно задвижване, да посетиш Академията за обучение на охлюви-нинджи или хайтек детективската агенция с всички най-нови хайтек детективски джаджи, което е късмет, защото те трябва да решат ГОЛЯМА загадка –  къде е г-н Дебелонос??? Тъй че какво чакаш? Качвай се!

„Между силата на характера и милостта на сърцето“ от Д-р Саша К. Шилкът

Издава: „AVA Books“
Дата на публикуване: 2 март 2021 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редакция: Лилия Попова

За книгата: Ако сте жена, на която някога ѝ е минавала мисълта: „Защо не съм достатъчна?“, тази книга е за вас. Ако сте жена, която е била пренебрегвана и подценявана, била е обект на твърде много изисквания, тази книга е за вас. Ако сте жена, която някога се е чувствала абсолютно празна, емоционално изчерпана и физически прегоряла, опитвала се е да угоди на всички и е преглъщала думите си, тази книга е за вас.

 „Море от спомени“ от Фиона Валпи

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 2 март 2021 г.
Превод: Дафина Янева-Китанова
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Всяко семейство има своите тайни, но когато Кендра отива да посети баба си Ела, тя дори не подозира колко малко знае за живота на възрастната жена. През 1938 г. седемнайсетгодишната Ела заминава за Франция, за да прекара лятото при семейни приятели. Там тя се запознава с очарователните близнаци Кристоф и Каролин. Тримата бързо се сприятеляват, а между Ела и Кристоф пламва любов. Плановете им за съвместно бъдеще обаче се провалят, когато избухва Втората световна война. Няколко десетилетия по-късно, сред морето от спомени на Ела, Кендра не само ще научи дълго пазените семейни тайни, но ще открие и втори шанс за самата себе си.

„Лейла“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 2 март 2021 г.  
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Когато Лийдс среща Лейла, това е любов от пръв поглед. Той е убеден, че ще прекара остатъка от живота си с нея.  До един съдбовен ден, когато Лейла е нападната и простреляна. След седмици прекарани в болница, тя се е възстановила физически, но емоционалните и психическите травми са променили жената, в която Лийдс се е влюбил. За да си припомнят едни от най-хубавите моменти от връзката им, той я отвежда в къщата, където са се срещнали за първи път. Но след като пристигат там, поведението на Лейла поема в неочаквана посока. А това е само една от необяснимите прояви в къщата… 

„Клара и слънцето“ от Казуо Ишигуро

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 4 март 2021 г.
Превод: Владимир Молев
Редакция: Емилия Л. Масларова
Корекция: Мила Томанова
Художник на корицата: Албена Лимони

За книгата: „Слънцето винаги има начини да достигне до нас.“ В новия си роман Казуо Ишигуро, носител на Нобелова награда за литература и на „Букър“ и автор на два от най-четените романи на всички времена: „Никога не ме оставяй“ и „Остатъкът от деня“, задава въпрос, към който се връщаме отново и отново: какво означава да обичаш. Това е историята на Клара, изкуствена приятелка, която с изострен интерес наблюдава от мястото си в магазина как се държат хората, влезли да разгледат стоките, и минувачите отвън на улицата. Тя живее с надеждата, че много скоро някой ще я хареса и ще я избере, но когато се появява възможност всичко да се промени към по-добро, Клара е предупредена да не разчита особено на обещанията на човеците…

„Животът като следобедна дрямка“ от Боян Тончев

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 4 март 2021 г.
Редакция: Марин Бодаков
Дизайн на корицата: Димитър Келбечев

За книгата: „Следобедната дрямка е онова особено състояние, в което сънищата са най-ярки и често с мъка се отличават от действителността, макар да са пълни със сюрреализъм. Разказите на Боян Тончев са точно такива – смесица между реалност и сън, в която обаче висшите ценности си остават същите, а героите все толкова болезнено се стремят към тях. Въпреки целия позадрямал абсурд на ситуациите, в които попад – Христо Карастоянов

„Светът на парите” от Оливър Бълоу

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 5 март 2021 г.
Преводач: Павел Талев
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата:  Това е историята на богатството и властта през 21 век. Дълбокото потапяне на разследващ журналист в корумпираната дейност на световните клептократи разкрива тайната страна на един недосегаем елит. От затънтените градчета накрая на Сибир до леговището на злодеите в Лондон и Манхатън, нещо се обърка.  Правителствата, управлявани от корумпирани лидери, които просперират за сметка на своя народ, са във възход. Институциите на Европа и САЩ  се превърнаха в перачници на пари, атакувайки основите на най-стабилните държави в света. Ако преди някой служител открадне пари, нямаше кой знае какво да направи с тях. Може да си купи нова кола или да си построи хубава къща, която да подари на приятелите и семейството си, но това бе всичко. Ако продължаваше да краде, парите просто щяха да се трупат в къщата, докато не му останат стаи, където да ги сложи, или пък щяха да бъдат изядени от мишките. И тогава на някои банкери им хрумва блестяща идея…

„Глобус скиптър трон (Роман за Малазанската империя: книга 4)“ от Иън К. Есълмонт

Издава: „Аrtline Studios“
Дата на публикуване: 5 март 2021 г.
Превод: Десислава Сивилова
Редакция: Полина Павлинова
Дизайн на корицата: Тодор Христов

За книгата: Хаосът след сблъсъка на великите сили е преминал и град Даруджистан и жителите му най-сетне могат да се захванат с по-важните си дела – търговия, препирни, политика и наслаждаване на хубавите неща в живота. Само че не всички са готови да загърбят миналото. При разкопки на погребалните могили край града, иманяр ще попадне на скрита гробница. Ще отвори последната от поредица запечатани ниши – онази, която друг не е посмял да докосне – и така ще освободи нещо толкова ужасяващо, че сведенията за затварянето му са били систематично изличени от историята.

Кишот“ от Салман Рушди

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 март 2021 г.
Превод: Надежда Розова
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: Вдъхновен от класическото произведение на Сервантес, посредственият автор на шпионски романи Сам Дюшан създава образа на Кишот: възрастен търговски пътник, умопомрачен от прекомерното седене пред синия екран, който се влюбва отчаяно в телевизионната звезда Салма Р. В компанията на своя въображаем син Санчо, Кишот прекосява цяла Америка и с рицарска храброст преодолява трагикомичните опасности, пред които го изправя епохата на безграничните възможности. Паралелно на неговата история, писателят, създал Кишот, се изправя пред предизвикателствата на собствения си живот.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.