fb
10, които...Специални

Някои от най-страхотните съвременни автори споделят защо четат

4 мин.

Няколко от най-популярните съвременни автори споделиха защо четат в специална серия по повод 200-годишнината на американското издателство HarperCollins. Сред имената на „изповядалите“ се са Нийл Геймън, Вероника Рот, Джеймс Ролинс, Ема Донахю, Кийра Кас, Майкъл Бонд и др.

Вижте какво казват 10 от тях – а причините им да четат ще накарат и най-големия скептик да се влюби безвъзвратно в книгите!

Виктория Айвярд

Четенето, писането и историите винаги са били моят портал. Те ме изпълват по начин, по който нищо друго не може. Живяла съм части от своя живот в различни светове, чрез хиляди различни герои. Не знам коя бих била без магията на печатното слово, просто щях да съм различна, по-мрачна и много по-малко, отколкото съм в момента. Историите ме създадоха и продължават да ме създават всеки ден.

Нийл Геймън

Чета, за да пътувам и за да уча. Чета, защото всяка книга е един свят и мога да стъпя в него, когато отворя книгата. Чета, защото толкова много от хората, с които бих искал да говоря, са мъртви: но когато чета, те ми разказват кои са били и за какво са мечтали.

Вероника Рот

Чета, защото четенето те променя. Учи те да видждаш другите хора. Разкрива ти теб самата, понякога по красив, понякога по болезнен начин, понякога и чрез двете.

Чета, за да се боря срещу ефекта на времето, за да стана по-любопитна, по-отворена и по-състрадателна.

Майкъл Бонд

Бях отгледан в дом, в който книгите са важна част от мебелировката. Майка ми беше ненаситен читател и пишеше на авторите, за да им разкаже колко много им е харесала работата им. Винаги с послепис да направят следващата книга по-дълга.

Джеймс Ролинс

Дължа всичко на майка си. Когато бях хлапе, тя не настояваше да чета, а просто го правеше самата тя, така че последвах примера й. Първата книга, която помня, че си избрах, беше “Черният красавец“ от Ана Сюел, която разказва мъчителна история за живота на един кон. Отне ми цяла вечност да я прочета, но историята разпали любовта ми към животните, научи ме да изпитвам съчувствие към тези създания и накрая доведе до кариерата ми на ветеринар. Да не говорим, че станах автор, който обича да включва животни в своите истории. Така че – благодаря ти, мамо!

Трейси Шевалие

Чета, защото искам да знам какво е да гледаш към света през очите на другите, а четенето е забележително ефективен начин да правиш това. При останалите медии, като филмите и телевизията, се захранваме пасивно с нечий чужд поглед, докато книгата ангажира активно моето въображение към това да създавам и изследвам други светове и ме кара да се чувствам сякаш съм преживяла много повече, отколкото реално съм. Трябва да чета! И ако не го правя, все едно не съм си измила зъбите…

Лорън Уайзбъргър

Книга, която ме е повлияла, и защо… „Там ли си, Господи? Аз съм, Маргарет“ от Джуди Блум ми повлия изключително като дете. Беше първата книга, която прочетох и с която изживях възвишеното усещане да се чувстваш напълно разбрана от друг човек. Маргарет ме грабна; тя просто говореше от мое име. А точно това е основната цел и на четенето, и на писането.

Ема Донахю

Като много тийнейджъри, прекарвах по-голяма част от летните си ваканции, отколкото е трябвало, потопена в света на „Властелинът на пръстените“. Това е най-добрият пример за изграждане на светове, който съм виждала: свят, който е толкова детайлен и оживен, колкото нашият собствен.

Джо Хил

Струва ми се, че във време като нашето стойността на книгите се повишава. В ерата на разпръснатия фокус те остават най-добрия инструмент за концентрация. Книгите са устройство с една-единствена функция, които засилват способността ти да поддържаш една линия на мисълта, възвръщат усещането ти за перспектива, освежава капацитета ти да изпитваш емпатия и рестартират големия двигател на твоето въображение. В свят на джаджи, създадени да заглушат вътрешния ти глас с безкрайната си врява, какъв по-добър начин да си върнеш контрола върху собственото си съзнание от тази семпла конструкция от хартия и мастило?

Кийра Кас

Четенето винаги е било скривалище за мен. И чак когато проблемите ми станаха по-големи, отколкото можех да се справя, научих, че писането може също да бъде такова сигурно място.

Затова една от целите ми, когато пиша, е не просто да създавам светове, които да просъществуват за малко, а такива, които да приютят и дадат спокойствие на някой, който има нужда точно от това след труден ден.