fb
НовиниПо света

Салман Рушди: Едно от хубавите неща на литературата е, че няма определена роля

2 мин.
Снимка: tagesschau.de

Против идеята съм, че литературата има роля. Мисля, че едно от най-хубавите ѝ характеристики е, че е безполезна. Това каза писателят Салман Рушди по време на пресконференция във Франкфурт в отговор на въпрос, зададен от Publishing Perspectives, свързан с ролята на литературата при противопоставянето на „новите норми“ на авторитаризъм и вулгарност, наблюдавани от страна на правителствата днес.

Каква е ползата от „Алиса в страната на чудесата“? Каква е ползата от „Властелинът на пръстените“? Или „Мисис Далауей“? Ако има полза, тя е да създава красота и да стимулира ума. И може би понякога, за да оспорим нашите предположения, да. Но не искайте от нея да има пряка социална функция. Това е полемика. И смятам, че полемиката е много лоша за литературата. Не харесвам книги, които ми казват какво да мисля. Харесвам книги, които ме карат да мисля. И това е разликата. Това, което литературата може да направи, е да стимулира мисълта. И къде води това, зависи от читателя, а не от писателя“, каза още в отговора си той.

Авторът, който оцеля след покушение през лятото на 2022 г., е на панаира на книгата във Франкфурт, за да получи Наградата за мир на немската книжна индустрия за 2023 г. Церемонията е насрочена за неделя, последния ден от Панаира.

Преди това, в събота, Рушди ще е звездата на годишната литературна гала вечер на Панаира, като това е и първата възможност на немската публика да види писателя след нападението с нож в Ню Йорк.

Следващата му книга е планирана да бъде издадена на 16 април от Penguin Random House. По време на пресконференцията Рушди обясни, че я е завършил преди около 10 дни“. Озаглавена е Knife: Meditations After an Attempted Murder.

Можете да поръчате книгите на Рушди от Ozone.bg.