fb
БългарияНовини

„Светът е голям и спасение дебне от колелата“ спечели конкурса на Българската мрежа на Глобалния договор

3 мин.

Велина Филипова от „Овергаз“ спечели с историята си „Светът е голям и спасение дебне от колелата“ първо място в конкурса за кратки „Истории на колела“ на Българската мрежа на Глобалния договор на на ООН.

Конкурсът се проведе с медийната подкрепа на „Аз чета“ и беше  част от серия събития, посветени на тазгодишната тема на Световния ден на околната среда – „Замърсяване на въздуха“*.

В него имаха право да участват служители на компаниите, включили се в инициативата на Мрежата през тази година:  АЕЦ „Козлодуй“, „Овергаз“, „Пощенска Банка“, „Солвей Соди“, „Софарма“ и „ТехноЛогика“. Историите трябваше да бъдат свързани с екологично придвижване в градска среда – велосипед, градски транспорт, метро, споделено пътуване, пеша или с тротинетка, ролери, а в журито участваха редакторът в „Аз чета“ Милена Ташева, писателят и преводач Ангел Игов и журналистът Живко Константинов.

А ето и историята на Велина Филипова „Светът е голям и спасение дебне от колелата“:

Много е писано за прагматичните ползи от колоезденето. Но понеже участвам в художествен конкурс, а и не се славя с особен прагматизъм, ще опоетизирам моята среща с Колелото и срещата на киното с Колелото. Да потягляме…

Когато се запознах с Колелото, шеметното препускане по широки и тесни друмища беше лесно. С времето, малко по малко, оперативната памет почна да се претоварва със страхове и вътрешните спирачки блокираха безстрашието. Минаха години преди да се преинсталирам, за да мога да побера още дързост в себе си.

Днес, въртя педалите за повече въздух и криволича по алеите на родния град към изгубените в детството Аз-ове. С всяко натискане извеждам вредните мисли в пространството и както сърдечната клапа – не допускам да се върнат обратно в тялото. С всеки нов дъх се оздравявам и виждам света по-силно контуриран – зеленото по-зелено, вятърът  по-осезаем, мускулите по-топли.

Във филма на Стефан Командарев – „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“, героят, препатил, странстващ в живота младеж, подкарва колело със своя дядо – от Германия до България, за да опознае усърдието, радостта, любовта, облаците, корена, играта на табла, прошката и топлата прегръдка на карловския двор. Киното и аз приехме велосипеда като чистилище на колела.

Така и карам – в слънце, в покои, в просълзяване и озаряване, в тъга и вълнение. Така и карам – в безспирна надпревара с тревогите. Така и карам – във величествено съботно-неделно пробуждане в себе си.

*Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязва Световния ден на околната среда всяка година от 2012 г. насам. В отговор на темата за 2019 „Замърсяване на въздуха“, Мрежата проведе заедно с компаниите-членове поредица от инициативи. В началото на юни отбеляза този ден с лекция за опасностите от мръсния въздух, последва информационна кампания сред партньори и служителите на компаниите, представяне на добри практики на компаниите-членове, както и конкурсът за служители за кратки истории „Истории на колела“.

Снимка: Pexels