fb
Ревюта

„Всичките наши тела“ – парченце от пъзела Георги Господинов

4 мин.

Когато говорим за книги, има няколко азбучни истини. Една от тях е, че новината за нова книга от Георги Господинов предизвиква вълнение сред всички измерения на литературния живот у нас, а все по-често и отвъд мисловните граници на българското, които нямат нямат нищо общо с географията.

Вълнуват се четящите Господинов – заради срещата с писането му, а и с него самия. Вълнуват се и нечетящите Господинов – заради картбланша, който получават да споделят многократно как те този не го четат. Или са го чели, преди да стане толкова популярен. Вълнува се, разбира се, литературната критика във всичките й форми и проявления. Вълнуват се авторите, чиито книги ще трябва да се явяват на едни и същи литературни конкурси с неговата. Вълнуват се книжарите – опитът ги е научил, че всяко следващо заглавие на Георги Господинов влиза в класациите в секундата, в която слезе от печатната машина.

Изобщо, появи ли се нова книга на Г. Г., настъпва всенародно вълнение, съпоставимо само с „Пиянството на един народ“ от „Под игото“ (лирично лично отклонение – именно благодарение на „Утехата Вазов“ от „Невидимите кризи“ изтерзаната ми от задължителната програма по литература душа се помири с Вазов).

И тогава Господинов публикува книга като „Всичките наши тела“ (изд. „Жанет 45“) – сборник със „свръхкратки истории“, илюстриран от Люба Халева. Творбите в него се родеят с микроразказите на Давид Албахари и Аугусто Монтеросо, но в същото време са толкова господиновски, че не могат да бъдат сравнени с нищо друго. Ако не сте чели Г. Г. преди и посегнете към „Всичките наши тела“, изкушени от краткостта на историите, ще попаднете в един лабиринт, от който не е сигурно, че ще излезете. Ако вече познавате и сте почитатели на творчеството му, ви предстои любопитно читателско изживяване.

„Всичките наши тела“ е книгата, която присъства по малко във всички предишни книги на Георги Господинов и съм сигурна, че по някакъв начин ще присъства във всички следващи. Тук са парченца от „Естествен роман“, фрази от „Балади и разпади“, места от „Физика на тъгата“, тук са мухите, тук е призракът на социализма, тук е всичко, което един писател записва в тефтерчето си и което понякога (не) се превръща в книга. Тези истории биха могли да са дневник или пък туитове, ако Г. Г. беше рожба на едно по-дигитално поколение.

Тези свръхкратки истории се лутат между живота и литературата, между детството и смъртта, правейки „Всичките наши тела“ книга на парадоксите. От една страна, творбите в нея са много лични и позволяват на читателя да надникне в света на писателя. От друга, в тях се губи човешкото, леките грапавини и несъвършенства, които правят една история убедителна. В книгата има достатъчно меланхоличност и наивност, за да засити копнежа по красота и хармония у едни читатели, но и щедра доза сарказъм и ирония, която ще накара милениълите да се подсмихват съучастнически.

Изданието е професионално изпипано до последния детайл, въздейства на всички сетива – от осезанието и слуха (докосването на хартията и прелистването на страниците), през аромата и зрението (на мастило и лепило, оформление и рисунки), та чак до вкуса – вкуса на думите, който можеш да усетиш, докато четеш. Съвършенството обаче е нещо, което оставяш на полица и му се радваш отдалеч.

Георги Господинов владее езика така, както хирургът владее скалпела, а художникът – четката. Но докато това са физически вещи, превърнали се „в продължение на ръката“ на твореца, езикът няма плът, не е веществен. Как тогава успява да те накара да почувстваш мързеливата августовска жега, особената манастирска тишина или вкуса на тъгата? Именно езикът е този, които пленява читателите.

Или може би, като в „Колекцията“, където един револвер колекционира притежатели, Георги Господинов всъщност не съществува, а е създаден от езика, за да бъде негов инструмент.

Дали Георги Господинов съществува наистина може да се уверите в четвъртък, 21 юни, от 19:00 ч. в Младежкия театър в София, където ще бъде представена „Всичките наши тела“.

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!