fb
БлогБлогове

„Аз чета“ и писатели се включват в проекта „Забавно лято, грижовна есен“

3 мин.

„Аз чета“ и трима български писатели се присъединяват към програмата „Забавно лято, грижовна есен” – 2017, реализирана от Фондация BCause в партньорство с Народно читалище “Бъдеще сега” и финансовата подкрепа на „Филип Морис България”.

През август представители на „Аз чета“ и писателите Диана Петрова („Приказки за цялото семейство“), Радостина Николова („Приключенията на мотовете“ и „Моите красиви рога“) и Никола Райков („Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“) ще се срещнат с ученици на възраст между 7 и 13 години в четири населени места – Вълкосел и Слащен в Област Благоевград, Крумовград в Област Кърджали и Дулово в Област Силистра.

В рамките на срещите, авторите ще разказват на децата как се създава една книга, помагайки им да разберат защо четенето е не само за забавление, но и за развитието на всеки един от нас. Освен четене от книгите на присъстващия автор, разговорът ще включва и създаването на история от самите ученици – с техни собствени герои и измислен от групата сюжет.

Над 600 деца на възраст между 6 и 14 години ще се включат в лятна приключенско-образователната академия „Забавно лято”, която е първата част от програмата. Целта е те да използват лятната ваканция, за да се посветят на личностно развитие, умения за работа в екип, наблюдателност, връзка с природата и света около нас чрез различни видове игрови модели, адаптирани към съответната възрастова група.

Ето и къде ще гостуват авторите в литературния модул на академията:

04.08.2017 – Вълкосел (1-4 клас) – Никола Райков
10.08.2017 – Вълкосел (5-7 клас) – Диана Петрова
11.08.2017 – Крумовград (1-4 клас) – Никола Райков
15.08.2017 – Дулово (1-4 клас) – Радостина Николова
22.08.2017 – Слащен (1-4 клас) – Радостина Николова

„Освен практическите познания, подтикваме децата да опознават себе си, силните страни и талантите си. След това развиваме връзките в групата и с другите деца и общността в по-широк план и работим за връзка с природата и света около нас“, казват организаторите на „Забавно лято”. Те посочват като немаловажен ефект от кампанията и превенцията на детски труд, тъй като много от децата в тютюнопроизводителните райони в противен случай биха били ангажирани в усилната работа по бране на тютюна.

Втората част от програмата, под мотото „Грижовна есен”, е предназначена за възрастни хора, които ще могат да се възползват от безплатни специализирани медицински прегледи на място.  Тази година за първи път е включен и трети, предприемачески панел, който има за цел да предостави икономически възможности за развитие на младите предприемачи от тютюнопроизводителните региони. „Филип Морис България” финансира провеждането на трите части на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни региони и населени места в страната – Дулово, Окорш, Правда, Черник, Шишманово, Караманци, Албаница, Хаджидимово, Силен, Чакаларово и др. Миналата година инициативата бе сред отличените в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите.