fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Детски книги

6 мин.

Днешният петък на Пролетния базар на книгата 2018 ще мине под знака на Международния ден на детето. Ето защо събрахме за вас някои от любимите ни детски книги от последните месеци, с които ви препоръчваме да зарадвате малчуганите си на празника :)

 

Александър Кръстев препоръчва:

„Кико без крила“ (изд. „Мармот“) от Радостина Николова – дебютът на Радостина в жанра на картинните книги е повече от обещаващ и носи потенциала за спечелване на читателските сърца, както направихе предишните й книги от поредицата „Приключенията на мотовете“ и „Моите красиви рога“. Този път текстът е значително по-малко, макар темите и посланията да са точно толкова многобройни и важни (приятелство, раздяла, вежливост). На помощ е дошла и младата художничка Матея Аркова, чиито рисунки доизграждат историята за кучето Кико, което една сутрин се събужда на небето, далеч от своя приятел и стопанин Дани.

 

„Лъки-Алеко“ (изд. „Дъбови листа“) от Нуша Роянова – последната книга на Нуша Роянова от поредицата „Джак и Ема“, в която обаче кучето и котката не са главни герои. Този път Вики се натъква на ранена малка чайка, чието спасяване се превръща в кауза за целия квартал. Чаровните градски истории на Нуша Роянова продължават и тук, допълвани с илюстрациите и в колажен стил, са с все така силен аромат на лято и море.

 

 

 

„Кой стаята разбърка“ (изд. „ТАТ Криейтив“) от Мая Бочева – „Леле, всичко се обърка“ вероятно му се иска на всеки баща да каже, когато му се налага да остане насаме с няколкомесечното си бебе. Аз обаче съм винаги добре подготвен с книжки, които да ми помагат в „момчешките вечери“, когато с Преслав трябва да си правим компания само двамата. Понякога там е и „Кой стаята разбърка“ със забавните си рисунки и игри, които да научат децата да не са (винаги) толкова разхвърляни. След няколко години ще кажа дали ни се получава :)

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Забранете тази книга“ (изд. „Софтпрес“) от Алън Грац – може би най-хубавият роман, който съм прочела от началото на годината. Обожавам истории, в които авторът успява да поднесе сериозно послание и едновременно с това да ме разсмее до сълзи. В „Забранете тази книга“ малкото книжно плъхче Ейми Ан преодолява стеснителността си, за да се бори за смислена кауза – да спаси заглавията в училищната библиотека, застрашени от безпочвените тревоги на възрастните. Алън Грац учи децата, а и родителите им, колко е важна свободата на избор и на четене. Прави го по възможно най-чаровния начин със страхотните си герои, лекия си стил и закачливото си чувство за хумор. Препоръчвам от все сърце!

 

„Невърмур: Приключенията на Мориган Врана“ (изд. „Бард“) от Джесика Таунсенд – роман, разказан със страшно много въображение и солидна доза развинтена фантазия. Австралийската писателка Джесика Таунсенд повежда читателите си в един пъстър свят на чудаци, вълшебства и проклятия. Всеки един от героите й е шантав и бързо печели симпатиите ти с ексцентричните си постъпки и реплики. Историята обаче ме грабна най-вече с дяволитите си шеги, на които трудно можеш да попаднеш в съвременна детска книга. Да не говорим, че българското издание е много хубаво и определено е приятно да го имаш в библиотеката си.

 

 

Милена Златарова препоръчва:

„Деца на сенки“ (изд. „Емас“) от Мария Грипе – тази авторка се нарежда сред големите европейски разказвачи на XX век. Имаме удоволствието да я четем на български благодарение на издателство „Емас“ и чудесната млада преводачка Ева Кънева. От няколко години следя поредицата на „Сенките“, която разказва за порастването на две момичета и тяхното приятелство, съпроводено от мрачни семейни тайни и интриги. Тя е за по-опитни млади читатели, изкушени да се потопят в атмосферата на първите десетилетия на миналия век и да се насладят на майсторски пресъздадените отношения между Берта и Каролин и техните преживявания. Тази пролет излезе третата книга, която дава отговор на много от загадките от предишните две части. Ако досега не сте попадали на тази поредица, трябва  да започнете от „Сянката на каменната пейка“. Мария Грипе със сигурност ще ви плени със своя изключителен стил, психологическо изграждане на образите и винаги актуалните теми за предизвикателствата и трудностите на съзряването.

 

„Пчелица“ (изд. „Лист“) от Анатол Франс – прелестна  приказка, написана на великолепен литературен език, с всички задължителни елементи – принцове и принцеси, подводно царство, джуджета, несметни богатства и вълшебства. Поуката е очевидна, но много деликатно поднесена – за стойността на истинското щастие и преходността на материалните богатства, за благородството и дадената дума, за любовта. Не можем да пропуснем и илюстрациите на Любен Зидаров. Внимание заслужава цялата поредица на издателство „Лист“, която ни запознава с малко известни приказни произведения на големи имена, свързвани предимно с литературата за възрастни.

Преслава Колева препоръчва:

„Лупо и Тумба, част 1“lupo-and-tumba-1 (изд. „Жанет 45“) от Петя Кокудева – подходяща за възраст от 1 до 99+. Обожавам Петя Кокудева и нейните кратички истории. Хем за деца, а успяват да звучат толкова универсално. Кучето Лупо и енотът Тумба ще ви дадат интересни и оригинални отговори на всякакви въпроси – от онези, които децата често задават, а родителите се чудят какво да им отговорят. Или обясненията, които децата измислят и понякога се толкова проникновени, защото не са обременени от условности и очаквания.

– Защо морето ту се приближава към брега, ту се отдръпва, Лупи? Езерото и реката не правят така.

– Сигурно, защото е много по-голямо. Като си голям, все за нещо се колебаеш.

 

„Училището за добро и зло“ (изд. „Ciela“) от Сомейн Чайнани – първа книга от трилогия, която проследява съдбите на Софи и Агата. Първата е красива и добра, а другата е неприветлива и особена. И двете мислят, че знаят къде принадлежат и кои са. Предстои магическият избор, при който две деца ще бъдат разпределени съответно в Училището за Добро и това за Зло. Погрешка или не, Софи попада в Училището за Зло, а Агата – в Училището за Добро. Романът обръща класическите приказки и дава ценен урок да не съдим хората по заложените стереотипи. Важна тема за всички подрастващи, които се опитват да определят себе си и да намерят своето място.

 

 

Ако искате да разгледате списъка ни с покупки за Пролетния базар на книгата 2018, погледнете тук. Вижте и препоръките ни за съвременна прозабългарска литературатрилърилюбовни романинехудожествени книги и YA.

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!