fb
БългарияНовини

„Движение Да България“ ще работи за инвестиране на ДДС от книгите в българските библиотеки

2 мин.

Двойно увеличение на бюджета за култура още през 2018 г. и законово регламентиране внесеното ДДС от търговията с книги да бъде инвестирано в модернизация на българските библиотеки. Това са само две от заложените мерки в частта „Култура“ на предизборната платформа на „Движение Да България“, публикувана в сряда на сайта на коалицията.

Както вече писахме, „Движение Да България“ поставя като приоритет в областта на културата създаване на национални центрове по изкуствата, чрез които на проектен принцип да се финансират регионални и национални инициативи и творци. След влизането си в парламента, движението ще настоява за създаването на цялостна културна стратегия, която да бъде ползвана като основа за реформа на сектора.

Освен финансова подкрепа, която да даде възможност за реализация на творческия потенциал, от движението обещават да работят за разширяване на достъпа до култура за публики в неравностойно положение, за обвързване с образованието и за създаване на „нови потребители на култура, нови публики, по-развит културен пазар“.

„Реформата се изразява в създаване на ефективни работни връзки и осмисляне на взаимовръзката между култура и образование, култура и социална политика, култура и териториална политика, култура и културна дипломация, култура и икономика, култура и креативни индустрии, култура и туризъм“, гласи една от точките в програмата на „Движение Да България“.

Сред най-радикалните мерки за стимулиране на български проекти до европейските средства за култура е автоматично съфинансиране от страна на държавата в размер на 25% от бюджета на проектите, спечелили в европейските културни програми.

„Ще подпомагаме международното присъствие на българската култура и създаването на механизми за разпространението ѝ извън граница, ще поощряваме копродукциите в различните изкуства между български и международни творци, институции и форуми“, обещават от движението.

Пълния текст на документа можете да прочетете тук. Екипът на „Движение Да България“ е оставил културната програма отворена за коментари и предложения, които могат да бъдат изпращани по e-mail на [email protected].

„Аз чета“ подкрепя „Движение Да България“ и организира дискусии „Българската култура – от забрава към успех“ в няколко български града. В рамките на срещите ще бъде представяна културната програма на Движението и ще бъдат обсъждани проблемите пред местните културни проекти. Първото събитие е на 16 март от 17,30 ч. в Пенсионерския клуб в гр. Стражица, обл. Велико Търново.