fb
НовиниПо света

„La Tortuga Búlgara” популяризира българската литература в Испания

2 мин.

Подготвят се първите български стихосбирки, които ще бъдат издадени в Испания от наскоро регистрираната културна асоциация „La Tortuga Búlgara”. Нейната цел е да разпространява, превежда и издава в Испания съвременна българска литература, особено поезия, както и други славянски и централноазиатски литератури.

„Сайтът La Tortuga Búlgara има за цел да представи пред испанския читател българската поетическа сцена в най-обширен спектър. С основаването на асоциацията ще продължаваме да развиваме превода на български поети не само в онлайн платформата но и в хартиени издания, тъй като забелязваме огромна липса на български автори в книжния пазар.“, сподели Марко Видал Гонсалес, инициатор на проекта, председател на асоциацията и неуморен преводач на българска поезия на испански език.

Литературният блог за съвременна българска поезия „La Tortuga Búlgara“, награден през 2017 г. от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България за разпространение на българската култура пред испаноезичната аудитория, направи крачка напред и се регистрира като културна асоциация с идеята да осъществи по-голям брой културни и литературни проекти, както онлайн, така и в присъствена форма на испанската територия.

„Ще организираме представяния и събития в Испания, за да популяризираме българската литература. Първите издания, с които ще стартираме, вече са в процес на подготовка: стихосбирка на Кирил Василев, последната стихосбирка на Живка Балтаджиева, антология за съвременната украинска поезия и още една стихосбирка със стиховете на Христо Смирненски“, допълва Видал.

Наред с публикуването на предстоящите хартиени издания, сайтът www.latortugabulgara.com ще продължава да функционира като двуезична виртуална библиотека за съвременна българска поезия, като се очаква през следващите седмици броят на преведените автори да надвиши сто.