fb
БългарияНовини

Литературен клуб за мълчаливи читатели отваря врати в Читалище.то

2 мин.

Ако обичате да четете, но традиционните литературни клубове ви се струват твърде задължаващи; ако не си падате много по социалните контакти, но нямате нищо против да сте сред хора, които уважават личното ви пространство; ако търсите повод да споделите любовта си към книгите без ангажименти, новият клуб за книжни интроверти на Trouble Bakers изглежда точното място за вас.

Деси и Пролет – вълшебният екип зад кулинарно-книжната инициатива, съчетават вече четвърта година двете си любими удоволствия – вкусната храна и четенето. Те приготвят сладки и солени лакомства по рецепти от книгите, които четат. Момичетата споделят, че винаги са мечтали за собствен читателски клуб, който обаче да е различен от традиционния формат.

„Смълчаният читателски клуб“ ви предлага да прекарате един час с четиво по ваш избор в уютна и спокойна обстановка, заедно с други любители на литературата, без предварително зададени заглавия и теми за обсъждане. Идеята на сбирките е всеки да може да отдели един час за себе си, без да бъде прекъсван от телефони и задължения, след което да си тръгне или да остане още един час на сладки приказки и книжни вкусотии.

Първият „мълчалив“ читателски клуб се появява през 2012 година в Сан Франциско.  Негов създател е Гуенивиър Де Ла Мар – американска писателка и редактор, която се опитва да намери време за четене по време на майчинството. Тя решава да отдели един час извън дома, който да е предназначен само за четене, като се организира заедно с други читатели без социален натиск да общува с тях. Форматът бързо набира популярност и днес има над 40 „мълчаливи“ читателски клубове по целия свят.

Българският вариант на клуба ще стартира на 24 октомври от 19:00 часа в залата на НЧ „Читалище.то“ (София, ул. „Лавеле“ 11). Входът е свободен, но е необходимо предварително записване, тъй като за удобство на всички участници местата са ограничени до 15 души. Организаторите обещават страхотни кулинарни изкушения и други изненади, за които ще научите само ако следите събитието във Фейсбук.

Източник на изображението: chroniclebooks.com